Infractiunea de luare de mita se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica ori de a exercita profesia sau activitatea in executarea careia a savarsit fapta.
In sensul legii penale, iresponsabilitatea are intelesul unei stari de incapacitate psihica ce se poate manifesta in cazul acelor persoane care fie nu-si pot da seama de sensul faptelor pe care le savarsesc si de semnificatia consecintelor acestora, fie nu-si pot determina si dirija (autoconduce) in mod normal actiunile sau inactiunile.
Acest articol reprezinta partea a III-a a unei analize mai complexe din care fac parte: Articolul 15 – Cauze care înlătură sau diminueaza discernământul în sistemul dreptul comparat si Articolul 16 – Inlaturarea sau diminuarea discernamantului – Studii de caz în dreptul comparat-precedente judiciare.
Acest articol reprezinta partea a II-a a unei analize complexe care incepe cu Articolul 15 – Cauze care înlătură sau diminueaza discernământul în sistemul dreptul comparat.
În cadrul acestui demers încercăm să prezentăm într-o manieră succintă cauzele de origine psihiatrică în dreptul comparat, sub imperiul cărora persoana comite fapta prejudiciabilă, acceptate în precedentele judiciare common law, cum ar fi: iresponsabilitatea, responsabilitatea redusă, intoxicaţia şi automatismul.
Codul civil reglementează in mod clar, fiind o premiera în legislația română, obligația subsidiară de indemnizare a victimei.
Interdicția judecătorească are o reglementare distinctă în prevederile Noului Cod Civil la art. 104 și următoarele, art. 164-177, fiind incadrată sugestiv în cadrul Titlului III „Ocrotirea persoanei fizice” din cadrul Cărții I: „Despre persoane.”
In conformitate cu prevederile Legii nr. 46 din 2003 privind drepturile pacientului.
Pacienţii au dreptul la îngrijirile medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare şi materiale la dispozitie.
Așa cum am arătat în prima parte a acestul articol, funcția de manager de spital poate fi exercitată de catre o persoana fizică sau juridică , competențele profesionale cerute (nn. în cazul persoanei juridice, condițiile trebuie întrunite în persoana reprezentantului desemnat).
Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.79/2016 ( în vigoare de la data de 22 noiembrie 2016), s-au adus modificări și completări Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Obligarea la tratament medical este o măsură de siguranţă cu caracter medical, prevăzută de art. 113 Cod penal, dispusă de instanţa de judecată atunci cand se constată printr-un examen psihiatric că făptuitorul, din cauza unei boli ori a intoxicării cronice prin alcool, stupefiante sau alte asemenea substanţe, prezintă pericol pentru societate.
Secretul professional este un drept legal statuat pentru pacienti si o obligatie a personalului medical, obligatie etica si in acelasi timp legala.
In conformitate cu Legea nr. 487/2002 a sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice internarea poate fi voluntara sau nevoluntara.
Comisia are competenta de a stabili daca in cadrul actului medical reclamat exista un caz de malpraxis, pe baza unui raport de expertiza intocmit de catre expertul/expertii desemnati de Comisie in acest sens.
Conditiile raspunderii civile delictuale si particularitatiile raspunderii medicale
Din punctul de vedere al procedurilor de diagnostic al tulburărilor psihice, Legea reglementează un set de reguli generale privind evaluarea sănătății mintale, acordând o grija sporită protecției persoanei evaluate și confidențialității informațiilor.
Legea sănătății mintale a fost elaborată și adoptată pornind de la recunoașterea faptului că sănătatea mintală este o componentă fundamentală a sănătății individuale și colective, pe de o parte și, pe de altă parte, în contextul dinamic economic și social actual, sănătatea mintală reprezintă un obiectiv major în politica de sănătate publică.
De la data aprobării (2004) și până la această ultimă modificare, Regulamentul a fost modificat și completat periodic…
Răspunderea civilă medicală a primit o reglementare proprie, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care consacră un titlu distinct răspunderii civile medicale…
Medicul are obligatia pozitiva de informare a pacientului tocmai pentru ca acesta sa isi exprime consimtamantul informat.
Pentru a putea intelege cat mai bine cadrul legislativ aplicabil in psihiatrice consideram ca este util sa clarificam valoarea normativa a tuturor normelor legale aplicabile in acest domeniu: Constitutia Romaniei, Lege organica, Lege ordinara, Norme de aplicare, Ordin de Ministru.
In randurile care urmeaza vom incerca sa lamurim si sa tratam problema caracterului liberal al profesiilor medicale, in acceptiunea dispozitiilor legale in vigoare in tara noastra. Profesiile medicale au caracter liberal sau pot fi asimilate activitatilor intreprinse de functionarii publici?
În rândurile care urmează vom aborda o tema de interes atât din punct de vedere civil, cât și din punct de vedere psihiatric, dar cu particularitățile activității în domeniul psihiatriei, în ceea ce privește conceptul de discernământ al pacientului și de exprimare a consimțământului informat…
Orice persoană cu tulburări psihice are dreptul la cele mai bune servicii medicale şi îngrijiri de sănătate mintală disponibile…