Directioneaza 3,5%

Stimați susținători ai ARPP,

După cum vă este cunoscut, printre drepturile dvs. de contribuabil, potrivit legislației fiscale în vigoare, aveți și dreptul de a opta pentru redirecționarea unui procent de 3,5% din impozitul asupra veniturilor dvs., datorat bugetului de stat.

Legea (art. 1231 din codul fiscal) vă permite să solicitați organului fiscal, în fiecare an până la 25 mai inclusiv, redirecționarea sumei aferente procentului de 3,5% din impozitul pe veniturile dvs., calculat pentru anul anterior, către o organizație non-profit sau o unitate de cult.

Solicitarea se poate face individual prin depunerea la organul fiscal a Declarației 230 sau prin intermediul entității beneficiare, în speță prin ARPP. Tot ce trebuie să faceți este să completați și să semnați formularul disponibil pe site și precompletat cu datele ARPP, asociația având obligația să centralizeze datele și să le comunice organului fiscal.

De asemenea, există posibilitatea pentru persoanele care realizează venituri din salarii sau alte venituri cu reținerea impozitului la sursă, să solicite angajatorului/plătitorului de venit, direcționarea lunară a sumei aferente cotei de 3,5% din impozitul pe veniturile din salarii către o entitate nonprofit. Precizăm că această alternativă există pentru impozitul pe veniturile viitoare, după ce veți depune solicitarea la angajatorul dvs.

Angajatorul/plătitorul de venit nu este obligat să facă acest serviciu, dar legea îi permite să-și dea acordul printr-un act încheiat cu solicitantul (contribuabilul).

Cunoscând faptul că sursele de venituri ale ARPP sunt limitate, vă rugăm să luați în considerare exercitarea dreptului dvs. de opțiune și să solicitați direcționarea cotei de 3,5 % din impozitul datorat pentru veniturile dvs. salariale către ARPP.

Această modalitate de exercitare a dreptului de opțiune nu vă mai obligă la întocmirea declarațiilor anuale, pentru un interval de maximum 2 ani, fără să vă afecteze dreptul de a vă retrage, modifica opțiunea, oricând.

Tot ce trebuie să faceți este să înregistrați la angajatorul dvs. această solicitare. Sumele reprezentând 3,5% din impozitul asupra salariului lunar datorat vor fi transferate în contul ARPP începând cu luna următoare depunerii cererii dvs.

Printr-o astfel de opțiune, ARPP ar putea să beneficieze de facilitatea fiscală de finanțare a proiectelor pe care și le propune pe termen scurt și mediu, iar modalitatea de folosire a acestor sume va fi adusă la cunoștința dvs. în cadrul fiecărei adunări generale.

De asemenea, vă punem la dispoziție ghidul privind procedura de întocmire a Declarației 230, în cazul în care doriți să vă exercitați dreptul de opțiune pentru anul fiscal 2022.

Sperăm că vă veți exercita dreptul de opțiune pentru susținerea ARPP.

Cu considerație,
Comitetul director ARPP

Fișiere atașate:


Declaratia 230 ARPP 2023


GHID DE COMPLETARE A DECLARAȚIEI 230