Scoala de vara de psihopatologie

Stimați colegi,

Avem onoarea să vă invităm la prima ediție a Școlii de Vară de Psihopatologie, organizată de Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie în parteneriat cu Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu și Facultatea de Medicină din cadrul Universității Lucian Blaga, Sibiu.

Psihopatologia este esențială în pregătirea oricărui medic psihiatru prin studiul sistematic al experiențelor conștiente ale pacientului, ordonarea și clasificarea lor pentru crearea unei terminologii valide și a fundației pe care se bazează diagnosticul și clasificarea entităților patologice în psihiatrie.

De la bun început, ființele umane sunt creaturi cu mentalitate socială. Cu toate acestea, relațiile sociale nu sunt întotdeauna lipsite de dificultăți. Tulburările de personalitate reprezintă o entitate nosologică caracterizată prin anumite modele deviante, în mare parte persistente și inflexibile în relaționarea cu ceilalți. Perspectiva psihopatologică asupra persoanelor cu tulburări de personalitate ne oferă imaginea subiectivă a experiențelor perturbate ale acestora în ceea ce privește relația cu ceilalți, percepția asupra celorlalți precum și experiențele alterate ale graniței dintre sine și non-sine.

Ne propunem reluarea unei tradiții a discuțiilor și înfruntării ideilor, de data aceasta privind psihopatologia și importanța ei, la Păltiniș, în tradiția „Școlii de la Păltiniș”, un concept important în istoria culturii române contemporane. Constantin Noica se retrage la „4000 de picioare deasupra omenirii”, unde continuă „antrenarea spiritelor” printr-un dialog de tip socratic, într-o Românie postbelică.

Atelierele din cadrul școlii vor fi coordonate de către:

  • Acad. Prof. Univ. Dr. Mircea Lăzărescu (UMF Timișoara)
  • Prof. Univ. Dr. Aurel Nireșten (UMF Târgu Mureș)
  • Prof. Dr. Luis Madeira (Lisabona, Portugal) – invitat on-line
  • Psihoterapeut Dr. Petre Rădescu
  • Sef lucr. Dr. Ciprian Băcilă (UMF Sibiu)
  • Sef lucr. Dr. Ana Giurgiuca (UMF București)

Adresabilitate: Medici rezidenți în psihiatrie aflați în anii II-V de pregătire și tineri medici specialiști psihiatri, în primii 5 ani de activitate.

Pentru înscriere sunt necesare: Cunoașterea bună a limbii engleze; Curriculum vitae, Scrisoare de intenție, Scrisoare de recomandare din partea îndrumătorului sau superiorului. Acestea vor fi trimise la adresa scoaladevara.arpp@gmail.com, într-un singur document, în format .pdf, până la data de 15 mai 2022.

Cazarea și mesele vor fi asigurate de organizatori la Centrul de perfecționare și cercetare din Păltiniș al Universității Lucian Blaga Sibiu.

Așteptăm cu nerăbdarea participarea dumneavoastră la acest eveniment!

Cu prietenie,
Șef lucr. Dr. Ana Giurgiuca
Șef lucr. Dr. Ciprian Băcilă

Mai multe informatii in documentul atasat: