Intrebari frecvente

 

Ce este un PSIHIATRU ?

Un psihiatru este în primul rând un medic, care apoi se specializează în diagnosticarea, tratamentul şi prevenirea bolilor mintale, inclusiv a abuzului de substanţe şi a dependenţelor.

Psihiatri sunt singurii calificaţi sa evalueze atât aspectul psihic cât şi fizic al tulburărilor psihice. Educaţia medicală, le-a oferit acestora un bagaj întreg de cunostinţe despre nenumăratele cauze responsabile de simptomele şi sentimentele unui pacient. Înarmat cu această înţelegere, psihiatri au posibilitatea de a efectua un diagnostic complet şi exact, apoi să recomande sau să ofere un tratament.

 

De ce oamenii apeleaza la un psihiatru ?

Oamenii caută ajutor psihiatric din multe motive. Incercările vieţii pot deveni copleşitoare. Relaţiile interpersonale pot deveni dificile, sau disfuncţionalitea dată de anxietate – uşor catalogată înainte ca o simplă „stare de nervii” – poate deveni mai profundă şi de mai lungă durată. Un nou coleg de-a lungul culoarelor la servici, pare să ameninte locul de muncă stabil, iar durerile de cap pot începe să apara una după alta. Stresul de zi cu zi poate duce la reacţii exagerate sau în mod ciudat să nu determine nici un fel de reacţie. Alimentaţia poate deveni un refugiu, somnul poate părea irezistibil sau inutil. Abuzul de droguri sau alcool poate scăpa de sub control.

Oamenii de cele mai multe ori, apelează la psihoterapie atunci când au epuizat toate variantele de rezolvare a unei probleme personale. De exemplu, atunci când sunt deprimaţi, anxioşi, sau au probleme cu consumul de droguri sau alcool, oameni pot constata că vorbind cu prietenii sau cu familia, nu este de ajuns pentru a rezolva aceste problemele . Uneori oamenii vor să vorbească cu un terapeut despre probleme, pe care nu le-ar simţi confortabile într-o discuţie cu prietenii sau familia, cum ar fi abuzul sexual în copilarie. Găsirea unui terapeut, ale cărui cunostinţe despre problemele emoţionale sunt în interesul pacientului, şi care este relativ obiectiv, poate fi extrem de util.

Problemele pot avea, de asemenea, un debut brusc cum ar fi un atac de panică sau halucinaţii înfricoşatoare, gânduri de sinucidere, sau „voci” care şoptesc incisiv şi lucruri de neînţeles. Sau dimpotriva pot fi pe termen lung cum ar fi o tristete, care nu ajunge sa dispara, facand viata de zi cu zi sa para distorsionata, scapata de sub control, care nu merita sa fie traita.

 

De ce sa alegeti un psihiatru ?

Dintre toţi specialiştii în sănătate mintală din Romania, doar psihiatri sunt complet licenţiaţi medici. Pentru că sunt medici, psihiatri pot comanda sau efectua o gamă completă de teste de laborator şi teste psihologice care să ofere o imagine completă a pacientului, atât stare psihică cât şi fizică. Studiile medicale şi anii de experienţă clinică, i-au ajutat pe aceştia să înţeleagă relaţia complexă dintre trăiri şi alte boli medicale, să evalueze toate datele medicale şi psihologice, să pună un diagnostic, şi să recomande un tratament. De asemenea, ca medici, ei sunt singurii furnizorii de sănătate mintală, care pot prescrie medicamente şi cere analize.

Care sunt diferenţele dintre psihiatri şi alte tipuri de profesionişti în sănătate mintală ?

Psihiatrul este singurul care poate solicita teste medicale şi prescrie medicamente. Sunt necesari mulţi ani de şcolarizare şi specializare pentru a deveni psihiatru. După absolvirea facultăţii de medicină, el sau ea trebuie să termine patru ani de rezidenţiat în psihiatrie.

Alţi specialiştii care îngrijesc persoane cu boli psihice sau furnizează servicii de sănătate mentală, efectueaza diferite tipuri de formare de bază, a căror durată şi conţinut diferă în funcţie de domeniul de studiu. Aici este un scurt rezumat:

Psihologul:

Cei mai multi psihologi clinicieni au o diplomă de masterat sau de doctorat; la nivelul de doctorat, diploma este de obicei de doctor în filosofie sau doctor în psihologie, care nu este un medic. Un psiholog aplică pentru tratamentul tulburărilor mentale, emoţionale, comportamentale şi de dezvoltare, principii psihologice printr-o gamă variată de psihoterapii. Un psiholog este în mod obişnuit pregătit în psihologie avansată, psihologie patologică, statistică, testare teoretică, testare psihologică, teoria psihologiei, metode de cercetare, tehnici de psihoterapie şi evaluare psihosocială.

Asistentul social:

Un asistent social este instruit în consiliere şi ajută pacientii sa facă faţă în mod eficient unei varietăţi de probleme mentale şi cotidiene îmbunătăţindu-le funcţionalitatea globală.

Asistentul medical de psihiatrie:

Un asistent medical de psihiatrie poate avea licenta, master sau diplomă de asistentă. Cea mai mare parte a pregatirii de specialitate a asistentei de psihiatrie are loc intr-un spital. Printre serviciile pe care asistenta medicală de psihiatrie este instruită pentru a le oferi (la indicaţia unui medic) se numără diferite activităţi de îngrijire a pacientului, administrarea de medicamente, imunizarea şi teste cutanate.

 

Care sunt cele mai frecvente tratamente folosite de psihiatri ?

Medicii psihiatri folosesc o gamă largă de tratamente, incluzând diverse forme de psihoterapie, medicamente şi spitalizare, în funcţie de nevoile fiecărui pacient.

Psihoterapia este o metodă sistematică de tratament conform căreia, în timpul unor întâlniri programate regulat, psihiatrul şi pacientul discută despre problemele şi sentimentele acestuia. Medicul ajută pacientul să înţeleagă baza acestor probleme şi să găsească soluţii. În funcţie de gravitatea problemei, tratamentul poate dura doar câteva şedinţe de-a lungul a una sau două săptămâni, sau se poate intinde pe mai mulţi ani.

Psihiatrii utilizează mai multe forme de psihoterapie. Aceste psihoterapii pot ajuta pacientii sa-si schimbe comportamentul sau pattern-ul de gandire, sa analizeze efectul experientelor si relatiilor trecute asupra comportamentului prezent, pot trata probleme familiale sau de cuplu, sau pot ajuta la rezolvarea altor probleme in modalitati specifice.

 

Când sunt folosite medicamentele in tratamentul psihiatric ?

In acelasi fel in care medicul de familie poate prescrie medicamente pentru pacientii cu hipertensiune arteriala sau probleme tiroidiene, psihiatrul poate prescrie o serie de medicamente care sunt eficiente impotriva bolilor mintale, cum ar fi depresia, tulburarea maniaco-depresiva, atacurile de panica, tulburarile anxioase, tulburarile obsesiv-compulsive si schizofrenia.

Psihiatrii utilizeaza medicamente atunci cand evaluarea completă a pacientului sugerează că medicaţia ar putea corecta anumite dezechilibre chimice de la nivel cerebral presupuse a fi implicate în unele tulburări mentale. Psihiatrii utilizeaza de obicei medicatia în asociere cu psihoterapia.

 

Cand este medicatia de ajutor ?

Medicamentele sunt utile în cazurile in care evaluarea pacientului sugerează că medicatia ar putea corecta anumite dezechilibre chimice de la nivel cerebral presupuse a fi implicate în unele tulburări mentale. Inaintea prescrierii unei medicatii este necesara o evaluare completa psihiatrica si medicala, precum si a potentialelor riscuri si beneficii ale acesteia.

Psihiatrii pot prescrie o serie de medicamente care sunt eficiente impotriva bolilor mentale, cum ar fi depresia, atacurile de panica, tulburarea bipolara, tulburarile anxioase, tulburarile obsesiv-compulsive si schizofrenia.

Psihiatrii utilizeaza de obicei medicatia în asociere cu psihoterapia.

 

Cum pot alege un psihiatru pentru mine sau un membru al familiei mele ?

Pentru un adult:

Adultii care doresc să consulte un medic psihiatru ar putea sa inceapa prin a dicuta cu propriul medic de familie. Medicul va dori probabil sa efectueze o evaluare clinica aprofundată pentru a verifica dacă anumite afectiuni medicale sunt cauza sau contribuie la patologia psihiatrica. Daca medicul consideră că este necesar sau util un tratament psihiatric, el sau ea poate recomanda o serie de psihiatri pentru un consult de specialitate. Alte modalitati de indrumare sunt centrele de asistenta medicala primara si ambulatoriul spitalelor generale si regionale.

Pentru un copil:

Prima linie de apărare, atunci când un copil pare a fi avand probleme este de obicei medicul de familie sau pediatrul. Deoarece acest medic, probabil, a cunoscut familia de ceva timp si este familiarizat cu istoricul familiei, părinţii pot vorbi cu mai multa usurinta cu el sau ea despre aceste probleme. Medicul va fi în măsură să determine dacă problema este cauzata de o afectiune medicala. Dacă problema nu este severă sau invalidanta, pediatrul ar trebui de asemenea să fie în măsură să ofere sfaturi utile cu privire la modul de a rezolva situaţia sau sa ajute copilul sa o rezolve. Exemple de probleme pentru care părinţii ar putea să consulte un pediatru sunt enurezisul, starea generala mediocra fără simptome somatice evidente, refuzul de a merge la scoala, retragerea sociala şi acuzele excesive de dureri abdominale si de cap.

Daca problema s-a derulat pe o perioada lunga de timp sau pare sa interfereze cu capacitatea copilului de a functiona la parametrii normali, trebuie consultat un specialist in psihiatria copilului si a adolescentului.

Pediatrul trebuie să indrume parintii catre un medic de specialitate. Alte modalitati de indrumare sunt centrele de asistenta medicala primara si ambulatoriul spitalelor generale si regionale.

 

Ce ar trebui sa întreb înainte de a face o alegere ?

Odată ce aveţi numele potentialior psihiatri, poate doriţi să vorbiti cu acestia sau cu un angajat al cabinetului pentru a-l alege pe cel mai potrivit.

Iată câteva întrebări utile:

1. Care este adresa dumneavoastra şi cand as putea sa-mi fac o programare?
2. Sunteti specializat/a într-o anumita forma de tratament sau terapie?
Psihiatrii au de obicei o multitudine de modalităţi de a vă ajuta şi vor lucra cu dumneavoastra dupa o conduita terapeutica personalizata.
3. Care este pretul asistentei psihiatrice?

Cabinele private de psihiatrie tarifeaza fiecare sedinta si costul depinde de timpul alocat. Evaluarea initială, care pot include teste psihologice, costa suplimentar. In prezent exista psihiatrii in aproape toate Spitalele din Romania si acestia consulta pacienti fie nominal fie pe baza de programare, fie cu scrisoare de trimitere de la medicul de familie.

 

Ce întrebări ar trebui să pun după consultatia iniţială ?

1. Care este diagnosticul ?
2. Ce conduita terapeutica imi recomandaţi ?
3. Cât timp va dura tratamentul? Cand vom şti că este timpul să opriţi tratamentul ?
4. Dumneavoastra veti conduce tratamentul sau altcineva? Dacă este vorba despre altcineva, acesta lucreaza pentru dumneavoastra sau imi dati o trimitere ?
5. Veţi supraveghea tratamentul ?
6. Care sunt tratamentele alternative ?
7. Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu tratamentul recomandat, respectiv cu tratamentele alternative ?

Dacă pacientul este un copil, aţi mai putea intreba si:

– Ce rol vor juca în tratament parintii? alti copii? alte persoane?
– Ce se întâmplă dacă copilul nu vrea să participe la terapie?
– Ce altceva pot face pentru a-mi ajuta copilul?
– Cât de des veti vorbi cu mine despre progresul copilului meu?

 

Cum pot gasi un grup de sprijin in comunitatea mea ?

Multi oameni vor găsi grupurile de sustinere ca fiind un instrument util in recuperarea lor. Există o varietate de organizaţii care oferă grupuri de sustinere pentru consumatori, membrii de familie şi prieteni. Unele grupuri de sprijin sunt conduse de o persoana cu aceeasi problema, in timp ce altele sunt conduse de catre un profesionist de sanatate mintala.

 

Cat de comuna este depresia si cat de eficace sunt tratamentele ?

Depresia este cea de-a patra boala din lume din punctul de vedere al invaliditatii. Depresia manifesta clinic este una dintre cele mai curabile afectiuni. Tratamentul depresiei, cu medicamente, psihoterapie sau o combinaţie a celor două, este eficienta in aproximativ 80% din cazuri.

 

Cum pot fi cel mai bun sprijin pentru un prieten sau membru de familie care sufera de o boala mintala ?

Aflaţi mai multe despre boala lor şi nu le spuneţi niciodata „treci peste asta” sau „revino-ti”. Ţineţi minte că boala lor nu este vina dumneavoastră si amintiti-va sa aveti grija de dumneavoastra. Ajutati-va prietenul sau ruda sa apeleze la un specialist.

 

 

Cititi si despre Mituri