Glosar termeni M

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

MASCULINITATE – FEMINITATE
Opozitie preluata de psihanaliza si careia aceasta i-a pus in evidenta o complexitate mult mai mare decat cea admisa in general: felul in care subiectul uman se plaseaza in raport cu sexul sau biologic este termenul aleatoriu al unui proces conflictual.

MASOCHISM
Perversiune sexuala in care satisfactia e legata de suferinta sau umilirea suferita de subiect. Freud extinde notiunea de masochism dincolo de perversiunea descrisa de sexologi, pe de o parte recunoscandu-i elementele in numeroase comportamente sexuale si rudimente in sexualitatea infantila, iar pe de alta parte descriindu-i formele derivate, mai ales „masochismul moral”, in care subiectul, in virtutea unui sentiment de culpabilitate inconstient, cauta pozitia de victima, fara ca o placere sexuala sa fie implicata direct.

MATERIAL (s.n.)
Termen utilizat frecvent in psihanaliza pentru a desemna ansamblul cuvintelor si comportamentelor pacientului, ele constituind un fel de materie prima oferita interpretarilor si constructiilor.

MATERNAJ
Tehnica de psihoterapie folosita in psihoze, mai ales in schizofrenie, care urmareste sa stabileasca intre terapeut si pacient, atat in plan simbolic, cat si in plan real, o relatie analoga celei care exista intre o „mama buna” si copilul sau.

MECANISME DE APARARE
Diverse tipuri de operatii in care se poate evidentia apararea. Mecanismele prevalente difera dupa tipul de afectiune avut in vedere, dupa etapa genetica in cauza, dupa tipul de elaborare a conflictului defensiv, etc.
In general, se accepta ideea ca mecanismele de aparare sunt utilizate de eu, ramanand deschisa problema teoretica de a sti daca punerea lor in joc presupune intotdeauna existenta unui eu organizat care sa le constituie suportul.

MECANISME DE DEGAJARE
Notiune introdusa de Edward Bibring (1943) si reluata de Daniel Lagache (1956), in elaborarea pe care o da teoriei psihanalitice a eului, pentru a explica rezolvarea conflictului defensiv, mai ales in cura. D. Lagache opune mecanismele de degajare mecanismelor de aparare: in timp ce ultimele au ca scop doar reducerea urgenta a tensiunilor interne, in conformitate cu principiul neplacere-placere, primele tind sa duca la realizarea posibilitatilor, chiar cu pretul unei cresteri de tensiune. Aceasta opozitie este conditionata de faptul ca mecanismele de aparare – sau compulsiile de aparare – sunt automate si inconstiente, ramanand sub influenta procesului primar si tind spre identitatea de perceptie, in timp ce mecanismele de degajare asculta de principiul identitatii de gandire si permit subiectului sa se elibereze in mod progresiv de repetitie si de identificarile ei alienante.

METAPSIHOLOGIE
Termen creat de Freud pentru a desemna psihologia careia i-a pus bazele, considerata in dimensiunea ei cea mai teoretica. Metapsihologia elaboreaza un ansamblu de modele conceptuale mai mult sau mai putin indepartate de experienta, precum fictiunea unui aparat psihic divizat in instante, teoria pulsiunilor, procesul de refulare, etc. Metapsihologia ia in considerare trei puncte de vedere: dinamic, topic si economic.

MISCARE PULSIONALA
Termen utilizat de Freud pentru a desemna pulsiunea sub aspectul ei dinamic, adica asa cum se actualizeaza si se precizeaza printr-o stimulare interna definita.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z