A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
TANDRETE
In intelesul specific pe care i-l da Freud, acest termen desemneaza, prin opozitie cu cel de „senzualitate” (Sinnlichkeit), o atitudine fata de ceilalti ce perpetueaza sau reproduce intaiul mod de relatie de iubire al copilului, in care placerea sexuala nu este obtinuta independent, ci intotdeauna pe baza satisfacerii pulsiunilor de autoconservare.
TEHNICA ACTIVA
Ansamblu de procedee tehnice recomandate de Ferenczi: fara a-si mai limita actiunea la interpretari, analistul formuleaza injonctiuni si interdictii privitoare la anumite comportamente repetitive ale analizantului, in cura si in afara ei, cand acestea procura subiectului satisfactii de natura sa impiedice rememorarea si progresul curei.
THANATOS
Termen grecesc (Moartea) utilizat uneori pentru a desemna pulsiunile de moarte, prin simetrie cu termenul Eros; folosirea sa subliniaza caracterul radical al dualismului pulsional, conferindu-i o semnificatie aproape mitica.
TOPICA, TOPIC
Teorie sau punct de vedere ce presupune o diferentiere a aparatului psihic intr-un anumit numar de sisteme dotate cu caracteristici sau functii diferite si dispuse intr-o anumita ordine unele in raport cu celelalte, ceea ce permite metaforic considerarea lor drept locuri psihice carora li se poate da o reprezentare figurata spatial.
Se vorbeste in mod curent de doua topici freudiene, prima in care distinctia majora se face intre Inconstient, Preconstient si Constient, a doua diferentiind trei instante: sinele, eul si supraeul.
TRADUCERE IN ACT
Dupa Freud, este vorba de acte pe care subiectul le realizeaza sub influenta dorintelor sale si a fantasmelor inconstiente. El traieste aceste dorinte si fantasme in prezent, cu un sentiment de actualitate cu atat mai viu cu cat le ignora originea si caracterul repetitiv.
TRANSFER
Desemneaza, in psihanaliza, procesul prin care dorintele inconstiente se actualizeaza asupra unor obiecte in cadrul unui anume tip de relatie stabilit cu ele si eminamente in cadrul relatiei analitice.
Este vorba aici de o repetitie a unor prototipuri infantile, traita cu un marcat sentiment de actualitate.
Cel mai adesea, psihanalistii numesc transfer, fara alt calificativ, transferul in cadrul curei psihanalitice.
In mod clasic, transferul este recunoscut ca terenul pe care se desfasoara problematica unei cure psihanalitice, instalarea, modalitatile, interpretarea si rezolvarea sa caracterizand-o pe aceasta.
TRANSFORMARE (A UNEI PULSIUNI) IN CONTRARIU
Proces prin care scopul unei pulsiuni se transforma in contrariul sau, in cadrul trecerii de la activitate la pasivitate.
TRAUMA sau TRAUMATISM (PSIHIC)
Eveniment din viata subiectului care se defineste prin intensitatea sa, incapacitatea in care se gaseste subiectul de a-i raspunde in mod adecvat, tulburarea si efectele patogene durabile pe care le provoaca in organizarea psihica.
In termeni economici, traumatismul se caracterizeaza printr-un aflux de excitatii care este excesiv in raport cu toleranta subiectului si capacitatea acestuia de a le controla si elabora psihic.
TRAVALIU AL DOLIULUI
Proces intrapsihic, consecutiv pierderii unui obiect de atasament, prin care subiectul reuseste, in mod progresiv, sa se desprinda de acesta.
TRAVALIU AL VISULUI
Ansamblu al operatiilor care transforma materialele visului (stimuli corporali, ramasite diurne, ganduri ale visului) intr-un produs: visul manifest. Deformarea este efectul acestui travaliu.
TRAIRE DE SATISFACERE
Tip de experienta originara postulat de Freud si canstand in rezolvarea la sugar, gratie unei interventii extraordinare, a unei tensiuni interne create de trebuinta. Imaginea obiectului care satisface capata atunci o valoare privilegiata in constituirea dorintei subiectului. Ea va putea fi reinvestita in absenta obiectului real (satisfacerea halucinatorie a dorintei) si nu va inceta sa ghideze cautarea ulterioara a obiectului care satisface.