A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
DECOMPENSARE
În stiintele medicale, funcţionarea defectuoasa a unui organ, ca în decompensarea cardiacă, în psihiatrie, prabusirea mecanismelor psihologice de aparare care mentin funcţionarea optimă psihica a unei persoane.
DEFORMARE
Efect global al travaliului visului: gandurile latente sunt transformate intr-un produs manifest, devenit de nerecunoscut.
(DE)NEGARE
Procedeu prin care subiectul formuleaza dorinte, ganduri, sentimente pana atunci refulate, dar continua sa se apere de ele, negand ca i-ar apartine.
DEPLASARE
Mecanism prin care accentul, interesul, intensitatea unei reprezentari se pot detasa de aceasta, pentru a trece la alte reprezentari originar mai putin intense, dar legate de prima reprezentare printr-un lant asociativ. Un asemenea fenomen, reperabil in special in analiza visului, se regaseste in formarea simptomelor psihonevrotice si, in general, in orice formatiune a inconstientului. Teoria psihanalitica a deplasarii face apel la ipoteza economica a unei energii de investire susceptibila sa se detaseze de reprezentari si sa circule de-a lungul cailor asociative. „Libera” deplasare a acestei energii este una din caracteristicile majore ale procesului primar pentru modul cum acesta regleaza functionarea sistemului inconstient.
DERIVAT AL INCONSTIENTULUI
Termen folosit adesea de Freud in cadrul conceptiei sale dinamice asupra inconstientului; acesta are tendinta de a face ca produse mai mult sau mai putin legate de el sa patrunda in constiinta si in actiune. Aceste mladite ale refulatului devin, la randul lor, obiectul unor noi masuri de aparare.
DESCARCARE
Termen „economic” utilizat de Freud in cadrul modelelor fizicaliste pe care le creeaza pentru aparatul psihic: evacuarea spre exterior a energiei produse in aparatul psihic de catre excitatii, fie ele de origine interna sau externa. Aceasta descarcare poate fi totala sau partiala.
DEZINVESTIRE
Retragerea investirii legate de o reprezentare, un grup de reprezentari, un obiect, o instanta, etc. Stare in care se afla o reprezentare din cauza acestei retrageri sau in absenta oricarei investiri.
DEZVOLTARE DE ANGOASA
Termen creat de Freud: angoasa, considerata in derularea ei temporala, amplificarea ei la individ.
DINAMIC (adj.)
Califica un punct de vedere care prezinta fenomenele psihice ca rezultat al conflictului si al compunerii de forte ce exercita o anumita presiune, ele fiind, in ultima analiza, de origine pulsionala.
DISPONIBILITATE SOMATICA
Expresie introdusa de Freud pentru a explica „alegerea nevrozei” isterice, precum si alegerea organului sau a aparatului somatic asupra caruia se realizeaza conversia: corpul – in special, la isterici – sau un organ furnizeaza un material privilegiat pentru exprimarea simbolica a conflictului.
DORINTA
In conceptia dinamica freudiana, unul din polii conflictului defensiv: dorinta inconstienta tinde sa se realizeze restabilind, conform legilor procesului primar, semnele legate de primele trairi de satisfacere. Psihanaliza a aratat, pe baza modelului visului, in ce mod dorinta se regaseste in simptome sub forma de compromis.