Glosar termeni E

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ECONOMIC (adj.)
Califica tot ceea ce se refera la ipoteza conform careia procesele psihice constau in circulatia si repartitia unei energii cuantificabile (energie pulsionala), adica susceptibila de crestere, diminuare, echivalente.

ECRAN AL VISULUI
Concept introdus de B.D. Lewin: orice vis se proiecteaza pe un ecran alb, ecran in general neobservat de cel care viseaza si care simbolizeaza sanul matern, asa cum copilul il halucineaza in somnul care urmeaza alaptarii; ecranul satisface dorinta de a dormi. In anumite vise (vis alb), el apare singur, realizand o regresie la narcisismul primar.

EFECT RETROACTIV
Termen frecvent utilizat de Freud in legatura cu conceptia sa despre temporalitatea si cauzalitatea psihica: experiente, impresii, urme mnezice sunt modificate ulterior in functie de experiente noi, de atingerea unui alt grad de dezvoltare. Lor le poate fi conferita atunci, o data cu noul sens, o eficacitate psihica.

EGOISM
Interes pe care eul si-l acorda siesi.

ELABORARE PSIHICA
A.Termen utilizat de Freud pentru a desemna in diferite contexte travaliul indeplinit de aparatul psihic in vederea controlului si dominarii excitatiilor care ii parvin si a caror acumulare risca sa fie patogena. Acest travaliu consta in a integra excitatiile in psihism si a stabili intre ele conexiuni asociative.
B.Termenul francez elaboration (elaborare) este adesea utilizat de traducatori ca echivalent al termenului german Durcharbeiten sau al celui englezesc working through. In acest sens, noi preferam termenul perlaborare.

ELABORARE SECUNDARA
Remaniere a visului, destinata sa-l prezinte sub forma unui scenariu relativ coerent si comprehensibil.

ENERGIE DE INVESTIRE
Substrat energetic postulat ca factor cantitativ al operatiilor aparatului psihic.

ENERGIE LIBERA – ENERGIE LEGATA
Termen care conoteaza, din punct de vedere economic, distinctia freudiana dintre procesul primar si procesul secundar. In procesul primar, energia este libera sau mobila in masura in care ea se scurge spre descarcare in modul cel mai rapid si mai direct posibil; in procesul secundar, ea este legata, in masura in care miscarea spre descarcare este intarziata si controlata. Din punct de vedere genetic, starea libera a energiei precede starea legata, aceasta caracterizand un grad mai ridicat de structurare a aparatului psihic.

EROGEN
Ceea ce este in raport cu producerea unei excitatii sexuale.

EROGENEITATE
Capacitatea oricarei regiuni a corpului de a fi sursa unei excitatii sexuale, adica de a se comporta ca o zona erogena.

EROS
Termen prin care grecii desemnau iubirea si pe zeul iubirii (Amor). Freud il utilizeaza in ultima sa teorie a pulsiunilor pentru a desemna ansamblul pulsiunilor de viata in opozitie cu pulsiunile de moarte.

EROTISM URETRAL (sau URINAR)
Modalitate de satisfacere libidinala legata de mictiune.

EU
Instanta pe care Freud, in a doua sa teorie a aparatului psihic, o deosebeste de sine si de supraeu. Din punct de verede topic, eul se afla intr-o relatie de dependenta atat fata de revendicarile sinelui, cat si fata de imperativele supraeului si exigentele realitatii. Desi se afirma ca mediator, reprezentant al intereselor totalitatii persoanei, autonomia sa este cu totul relativa.
Din punct de vedere dimanic, eul reprezinta, in primul rand in conflictul nevrotic, polul defensiv al personalitatii; el pune in joc o serie de mecanisme de aparare, care sunt motivate prin perceptia unui afect neplacut (angoasa-semnal).
Din punct de vedere economic, eul apare ca un factor de legare a proceselor psihice; dar, in operatiile defensive, tentativele de legare a energiei pulsionale sunt contaminate prin caracteristicile specifice procesului primar; ele capata un aspect compulsiv, repetitiv, dereal.
Teoria psihanalitica incearca sa explice geneza eului in doua registre eterogene, fie considerandu-l un aparat adaptativ diferentiat din cadrul sinelui in contact cu realitatea exterioara, fie definindu-l ca produs al identificarilor care conduc la formarea inauntrul persoanei a unui obiect de iubire de catre sine.
In raport cu prima teorie a aparatului psihic, eul este mai cuprinzator decat sistemul preconstient-constient prin faptul ca operatiile defensive sunt in mare parte inconstiente. Dintr-o perspectiva istorica, conceptul topic de eu este rezultatul unei notiuni prezente in mod constant la Freud, inca de la inceputul operei sale.

EU IDEAL
Formatiune intrapsihica pe care anumiti autori, diferentiind-o de idealul eului, o definesc drept un ideal de atotputernicie narcisica, creat dupa modelul narcisismului infantil.

EU-PLACERE – EU-REALITATE
Termeni utilizati de Freud cu referire la geneza relatiei subiectului cu lumea exterioara si a accederii la realitate. Cei doi termeni sunt mereu opusi unul altuia, dar in acceptii prea diferite pentru a se putea propune o definitie univoca si cu semnificatii care se intrepatrund prea mult pentru a le fixa in definitii multiple.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z