Comunicat privind desfasurarea celei de-a IX-a editii a Forumului Psihiatru.ro

„Actualități în psihiatrie. Lansare ICD 11.

Corespondențe și controverse între DSMV și ICD 11”

 

Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018 a avut loc în București a IXa ediție a Forumului Psihiatru.ro cu titlul “Actualități în psihiatrie. Lansare ICD11.Corespondențe și controverse între DSMV și ICD 11”.

Evenimentul științific, devenit deja tradiție a prezentat un interes efervescent din partea colegilor specialiști psihiatri, prezența impresionantă și implicarea acestora în problematica de interes fiind remarcabilă.

Tematica a cuprins subiecte complexe, de la tulburări depresive, psihoze, tulburări cognitive până la tulburări anxioase, de personalitate sau disociative și s-a axat pe comparația dintre clasificările DSM V și ICD 11, cu mutarea centrului de greutate al atenției către noile entități diagnostice din cea mai recentă clasificare a Organizației Mondiale a Sănătății. Printre topicurile de interes amintim și cel legat de noile adicții comportamentale –  de jocurile on-line, utilizarea în exces a platformelor de social-media sau dependența de noile tehnologii, subiectul suscitând atât interes științific cât și emoție socială, prefigurând reverberații profunde asupra viitoarelor clasificări și a studiilor centrate pe gestionarea acestei problematici .

Multidimensionalitatea suferințelor psihiatrice, variabilitatea și versatilitatea formelor clinice, interferențele culturale sau emergența conceptuală a abordărilor bazate pe dovezi au reprezentat quintesența cognitivă a dezbaterilor, care vor continua în perspectiva implementării ICD 11 în România până în 1 ianuarie 2022.

Calitatea prezentărilor, maniera dinamică precum și elementele de noutate absolută au contribuit esențial alături de implicarea activă a celor aproximativ 500 de colegi din întreaga țară la succesul unui eveniment științific înalt interactiv, în linia educației medicale de substanță pe care Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie o va oferi în continuare corpului profesional din România .