Studiu: Utilizarea in exces a retelelor de socializare poate duce la singuratate si izolare

Un studiu realizat in cadrul unei universitati din Statele Unite ale Americii, arata ca un timp indelungat petreceut pe retelele de socializare poate duce la sentimente de singuratate si invidie.

Studiul a fost publicat initial in American Journal of Preventive Medicine si arata ca timpul petrecut de persoanele tinere pe retelele de socializare precum Facebook, Instagram, Twitter poate provoca sentimente de invidie si credinta distorsionata ca celelalte persoane au vieti mai fericite si mai de succes.

“Inca nu stim ce a fost mai intai, utilizarea retelelor de socializare sau izolarea sociala resimtita. Este posibil ca adultii tineri care s-au simtit initial izolati din punct de vedere social au apelat la social media. Sau s-ar putea ca timpul din ce in ce mai mare petrecut de ei pe acestea sa fi dus la sentimentul de izolare fata de lumea reala. Ar putea, de asemenea, sa fie o combinatie a celor doua. Dar chiar daca izolarea sociala a fost prima, se pare ca aceasta nu este eliminata prin petrecerea timpului online, chiar si in situatii presupuse a fi sociale”, a precizat dr. Elizabeth Miller, coautoare a studiului, potrivit The Telegraph si Sky News.

Oamenii de stiinta au descoperit ca participantii la studiu care utilizau retelele de socializare mai mult de doua ore pe zi aveau un risc de doua ori mai mare de a se simti izolati din punct de vedere social, comparativ cu altii care petreceau mai putin de 30 de minute pe zi in mediul online.

Pe parcursul cercetarii, s-a descoperit ca persoanele care vizitau diverse platforme de socializare de peste 58 de ori pe saptamana aveau un risc de aproximativ trei ori mai mare de a manifesta sentimentul de izolare sociala in comparatie cu cele care accesau astfel de site-uri mai putin de noua ori pe saptamana.

”Nu pun la indoiala ca unii oameni care utilizeaza unele platforme in moduri specifice se simt mai bine si mai conectati din punct de vedere social prin relatiile din social media. Insa, rezultatele acestui studiu nu fac decat sa ne aminteasca faptul ca, per ansamblu, utilizarea retelelor de socializare tinde sa fie asociata cu izolarea sociala si nu cu descresterea acesteia”, a subliniat si Brian A. Primack, autorul principal al studiul, conform surselor mentionate.