Studiu: Copiii sunt afectati in mod diferit de stresul traumatic, in functie de sex

Un studiu realizat de cercetatorii de la Stanford University Medical Center ale carui concluzii au fost publicate in jurnalul ”Depression and Anxiety”, arata ca stresul traumatic afecteaza in mod diferit copiii si adolescentii, in functie de sexul acestora.
Oamenii de stiinta au descoperit, in cazul tinerilor cu tulburari post-traumatice de stres, diferente structurale intre baieti si fete intr-o zona a cortexului insular numit si insula, o regiune din creier care detecteaza semnale ale corpului si proceseaza emotiile si empatia.

”Insula pare sa joace un rol cheie in dezvoltarea PTSD (tulburarea de stres post-traumatica — Post-Traumatic Stress Disorder — n.r.). Diferenta pe care am observat-o intre creierele baietilor si ale fetelor care au experimentat trauma psihologica este importanta deoarece poate explica deosebirile dintre sexe in ceea ce priveste simptomele de trauma”, a declarat Victor Carrion, cercetator-sef si profesor de stiinte psihiatrice si comportamentale la Stanford, potrivit Science Daily

Unii dintre tinerii care sunt expusi la stres traumatic dezvolta tulburarea de stres post-traumatica.

O parte dintre acestia se confrunta cu amintiri ale evenimentelor traumatice, evita anumite locuri ori persoane sau locuri care le amintesc de evenimentele prin care au trecut si pot suferi o varietate de probleme, inclusiv retragerea din societate si dificultati in a adormi sau probleme de concentrare.

Studii anterioare au demonstrat ca fetele care trec printr-o trauma sunt mai predispuse sa dezvolte PTSD decat baietii, insa oamenii de stiinta nu au putut afla si care este motivul pentru care se intampla acest lucru.

In acest caz, cercetatorii  americani au efectuat teste de imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) pe 59 de subiecti cu varste intre 9 si 17 ani.

Dintre acestuia, 30, respectiv 14 fete si 16 baieti, manifestau simptome de trauma, iar 29, adica grupul de control format din 15 baieti si 14 fete,  nu prezentau aceste simptome.

Oamenii de stiinta nu au observat diferente in ceea ce priveste structura creierului intre baietii si fetele din grupul de control, insa au constatat diferente intre baietii si fetele din primul grup, intr-o portiune a insulei care avea un volum si o suprafata mai mare in cazul baietilor traumatizati in comparatie cu cei din grupul de control.

Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta descoperirea este semnificativa pentru acei oameni care care lucreaza cu tineri afectati de trauma.