Legatura intre depresie si mortalitatea cauzata de cancer?

Persoanele depresive sau anxioase au o probabilitate mai mare de a deceda din cauza unor tipuri de cancer. Aceasta este concluzia unui studiu controversat, publicat la inceputul anului 2017.

Potrivit Agentiei France Presse, dupa ce s-a analizat istoricului a peste 160.000 de  persoane adulte, s-a constatat ca acele persoane care au recunoscut ca sufera din punct de vedere psihic, au murit in proportie mai mare de leucemie, cancer de prostata sau al sistemului digestiv (colon, pancreas sau esofag).

Oamenii de stiinta care au realizat cercetarea subliniaza, totusi, ca este vorba despre o concluzie statistica, ce nu inseamna neaparat ca exista o legatura de tip cauza-efect intre starea psihica si cancer.

In articolul publicat in revista British Medical Journal scrie ca la aceste rezultate se adauga si alte indicii privind existenta unei interactiuni intre sanatatea psihica si cea mentala.

In trecut, oameii de stiinta au mai aratat ca simptomele de depresie si anxietate sunt asociate cu un risc mai ridicat de boli cardiovasculare.

Dr. David Batty, epidemiolog la University College din Londra , spune, conform surselor mentionate, ca pentru a clarifica legatura dintre depresie si cancer sunt necesare alte studii mai aprofundate.