Diabetul poate duce la probleme cognitive

Un studiu al oamenilor de stiinta americani arata ca persoanele de varsta medie cu diabet risca sa sufere si de probleme cognitive in urmatorii 20 de ani de la diagnosticare.

Cercetatori de la Universitatea Johns Hopkins au determinat ca diabetul aparut la varsta medie accelereaza imbatranirea cerebrala cu aproximativ cinci ani, scrie AFP.

Studiu arata ca o persoana de circa 60 de ani, diabetica, sufera un declin cognitiv  similar cu al unei persoane fara diabet de circa 65 de ani.

In revista medicala Annals of Internal Medicine, oamenii de stiinta spun ca scaderea memoriei si a altor functii cognitive este puternic legata de progresia dementei. Acestia precizeaza ca este vorba de o pierdere a capacitatilor mentale suficient de importanta pentru a interfera cu functionarea cotidiana a persoanelor.

“Concluziile pe care le putem trage sunt ca, pentru a avea o sanatate buna la 70 de ani, este necesara o alimentatie sanatoasa si realizarea exercitiilor fizice la 50 de ani”, afirma prof. Elizabeth Selvin de Universitatea Johns Hopkins, citata de Agentia France Presse.