Medicii se pot pensiona la 67 de ani

Camera Deputatilor a adoptat proiectul de modificare a Legii privind reforma in domeniul sanatatii, stabilind, printre altele, posibilitatea ca medicii sa se poata pensiona la 67 de ani, indiferent de sex.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii a fost adoptat cu 222 voturi pentru si 56 abtineri, potrivit mai multor publicatii din Romania.

Deputatii au mai stabilit ca medicii se pensioneaza la varsta de 67 de ani, indiferent de sex. Acestia au insa posibilitatea de a se pensiona, la cerere, in baza legislatiei generale.

Cei care au depasit limita de varsta pot profesa in continuare in unitati sanitare private. Prin exceptie, acestia isi pot continua activitatea, cu avizul unitatii sanitare publice.

Incepand cu varsta de 65 de ani, medicii nu mai pot detine functii de conducere in Ministerul Sanatatii, ministerele si institutiile centrale din domeniul sanitar, CNAS, casele de sanatate, spitalele publice sau in orice alte unitati sanitare, mai prevede textul adoptat de deputati, mai precizeaza sursa mentionata.

Reamintim ca de curand, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) a prezentat un studiu prin care a fost masurat nivelul de stres profesional in randul medicilor din Capitala.

Potrivit rezultatelor, 55% dintre medici sufera de stres personal, 52% de stres profesional, 36 la suta de stres legat de interactiunea cu pacientul, iar 24% sufera de toate cele trei tipuri.

De asemenea, conform datelor Eurostat, Romania se numara printre tarile cu cei mai putini psihiatrii din Europa.