Femeile sufera mai des de depresia de iarna

Simptomele de depresie resimtite in sezonul de iarna se manifesta mai frecvent la femei decat la barbati, arata un studiu publicat recent si citat de UPI.

In lunile de iarna se inregistreaza un varf al frecventei starilor de tristete si de oboseala si al incapacitatii de a mai gasi bucurie in activitatile care produceau placere in mod obisnuit, potrivit unei cercetari efectuate de o echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie, relateaza si Agerpres.

Cercetatorii au analizat informatii prelevate de la peste 150.000 de persoane din aceasta tara, iar concluzia a fost ca cele mai afectate de aceste stari sunt femeile.

Printre factorii asociatia cu depresia de iarna se gaseste si cantitatea redusa de lumina solara din acest anotimp,  insa oamenii de stiinta sustin ca principalul motiv il reprezinta variatiile de temperatura din mediul exterior.

De asemenea, potrivit rezultatelor analizei, schimbarile sezoniere de dispozitie par sa fie independente de alti factori precum fumat, consum de alcool si de activitatea fizica.

Descoperirile ofera ”dovada variatiilor sezoniere pentru simptomele depresive, care par sa fie mult mai pronuntate la femei decat la barbati”, dupa cum a declarat autorul studiului, Daniel Smith, profesor de psihiatrie la Universitatea Glasgow din Scotia, potrivit surselor mentionate.

”Inca nu cunoastem deplin motivul pentru care se intampla acest lucru”, a precizat acesta in cadrul unui comunicat de presa emis de universitate.

Insa, tot potrivit acestuia, „a fost interesant (de observat) ca schimbarile au fost independente de factori sociali si care tin de stilul de viata, probabil sugerand un mecanism biologic specific in functie de sex”.

„Evident, aceasta este o zona complexa si totodata importanta, ce necesita studii mai aprofundate”, a mai subliniat  profesorul Smith.

”Personalul medical ar trebui sa tina seama de aceste diferente specifice in functie de sex (ce se manifesta) la nivelul populatiei in ceea ce priveste variatia sezoniera de dispozitie pentru a ajuta la recunoasterea si la tratarea simptomelor depresive pe tot parcursul anului calendaristic”, a adaugat conducatorul studiului citat de UPi si Agerpres.

Concluziile cercetarii au fost publicate initial in Journal of Affective Disorders.