Comisia pentru legislatie si drepturile pacientilor

 

Coordonator: Dr. Iolanda Dumitrescu

 

Membri: Dr. Mathilda Zavoianu, Dr. Carmen Nita, Dr. Paula Iliescu, Dr. Ioana Nanian, Dr. Ioana Naftanail, Dr. Ioana Pop, Dr. Anca Talasman, Dr. Andreea Stefanache, Dr. Ramona Gheorghe, Dr.            Petru Ionescu, Dr. Ana Fianu, Dr. Ramona Herisanu, Dr Andreea Bejan, Psih. Anca Blanaru, Dr. Mariana Tuchel, Dr.  Roxana Stoean, Dr. Veronica Rusanu, Dr. Mihaela Miron, Medic rezident psihiatru Silvia Rusu.

Componenta grupului de lucru mai poate suferi modificari pe parcurs, in functie de disponibilitatea membrilor si de identificarea unor noi membri din zonele arondate centrelor universitare neimplicate inca.

 

Strategia propusa

  1. Analiza modului de implementare a legislatiei din domeniul psihiatriei si a drepturilor pacientilor in diferite arii de practica ale profesionistilor in sanatate mintala; identificarea dificultatilor, neclaritatilor, contradictiilor si ambiguitatilor care predispun la situatii potential generatoare de risc de incalcare a drepturilor pacientului.
  2. Demersuri pentru modificari / clarificari cu privire la normele legale incidente astfel incat forma finala sa fie cat mai clara, aplicabila si simplu de pus in practica din punctul de vedere procedural
  3. Propunerea, implementarea si monitorizarea unui set de bune practici in psihiatrie (norme / ghiduri) pentru acele situatii reglementate in mod ambiguu / contradictoriu / neclar, care sa fie aprobate la nivelul ARPP si sa functioneze ca norma profesionala pana la finalizarea demersurilor de la punctul 2, in scopul reducerii riscurilor profesionale.
  4. Colaborare cu specialisti in domeniul juridic.
  5. Stabilirea de cai de comunicare cu institutii si asociatii care au obiective sau activitati in interesul apararii drepturilor persoanei cu dizabilitati psihice (CNSM, organizatii ale pacientilor, asociatii pentru drepturile pacientului, avocatul poporului, etc.), colaborarea cu acestea si obtinerea avizului acestora pentru reglementarile propuse de catre grupul de lucru.
  6. Monitorizarea efectului modificarilor propuse de catre grupul de lucru si revizuirea periodica a acestora in functie de necesitatile identificate.

Obiective:

  1. Reducerea riscurilor profesionale prin clarificarea reglementarilor cu aplicabilitate in domeniul drepturilor pacientului cu tulburari sau dizabilitati psihice.
  2. Stabilirea unor modele de comunicare intre asociatia profesionala si diferiti actori publici sau privati cu interes in domeniul drepturilor pacientului cu tulburari sau dizabilitati psihice.

Datele de contact pentru grupul de lucru:

Coordonator – Iolanda Dumitrescu, e-mail: jolly_marc@yahoo.com

Secretariat – Silvia Rusu, e-mail: silviarusu@yahoo.com

Platforma de lucru pe web: arpp_ldp@yahoo.com