15 ianuarie, cea mai deprimanta zi din an

„Blue Monday” sau Lunea cea trista, este un nume dat zilei de luni din a treia saptamana a lunii ianuarie considerata ca fiind cea mai deprimanta zi a anului.

In anul 2018, data de 15 ianuarie a fost desemnata cea mai deprimanta zi din cauza mai multor  de factori.

Numele de Blue Monday a fost atribuit pentru prima data acestei zile in 2005, de catre compania Sky Travel, in cadrul unei campanii de publicitate. Apoi, acestei date i-au fost atribuite mai multe conotatii negative sociale: schimbarea vremii, finalul vacantei, banii putini ramasi dupa sarbatorile de iarna, etc.

Potrivit Wikipedia, psihologul Cliff Arnall a creat si o formula matematica elaborata pentru a calcula cele mai deprimante zile ale anului. El a luat in considerare vremea, facturile la utilitati, datoriile, nivelul motivational, precum si faptul ca majoritatea oamenilor urasc zilele de luni.

Numarul persoanelor la nivel global care sufera de depresie este de circa  322 de milioane, conform datelor oferite de OMS.

Tot reprezentantii OMS au conchis ca „depresia este cea mai importanta cauza ce produce dizabilitati in lume, in acest moment”.