Cercetatorii brazilieni au descoperit ca in comparatie cu alte femei sanatoase si active de varsta lor, practicantele yoga de varsta a treia incluse intr-un studiu, aveau o grosime mai mare a cortexului cerebral prefrontal.
Degenerarea cognitiva cauzata de inaintarea in varsta este asociata cu un volum mai mic al ariilor corticale din creier asociate cu sarcinile ce necesita atentie si slabirea memoriei.
Deocamdata nu este clar ce concluzii pot fi trase in urma descoperirilor acestui studiu — bazate pe scanari ale creierelor a mai putin de 50 de femei, analize realizate doar o singura data — rezultatele nereusind sa dovedeasca faptul ca yoga a fost raspunzatoare de modificarea structurii cerebrale a vreunei persoane, dupa cum a recunoscut Elisa Kozasa, cercetator principal la Hospital Israelita Albert Einstein din Sao Paulo, Brazilia, conform UPI siAgerpres.
Diferentele din creierele participantelor la studiu ar fi putut exista inainte ca ele sa inceapa practicarea yoga, a explicat Kozasa, care a participat la lucrare.
Totusi, concluziile acestei cercetari vin in completarea unui numar mai mare de dovezi potrivit carora yoga ar influenta functiile creierului, a aratat si doctor Helen Lavretsky, profesor de psihiatrie la Facultatea de Medicina a Universitatii Los Angeles din California, Statele Unite, care nu a fost implicata in studiu.
„Aceasta contribuie la dovada ca practica yoga are efecte neuroplastice asupra creierului, ce se pot traduce in alte beneficii asupra sanatatii — precum imbunatatirea starii de spirit si a cognitiei”, a adaugat ea conform surselor mentionate.
In cadrul unui studiu-pilot realizat recent de Lavretsky, au fost identificate unele dovezi potrivit carora yoga aduce beneficii functiilor cerebrale ale persoanelor in varsta.
Echipa sa a testat efectele claselor saptamanale de yoga asupra a 25 de adulti care prezentau probleme incipiente de memorie. Participantii au fost impartiti aleatoriu in doua grupuri — unul a participat la 12 saptamani de yoga, iar celalalt a realizat „jocuri de inteligenta” timp de 12 saptamani. In final, toti subiectii au inregistrat rezultate mai bune la testele standard de memorie, insa in cazul persoanelor care au practicat yoga s-au observat schimbari semnificativ mai bune.
Potrivit lui Lavretsky, beneficiile pe care yoga le aduce, in timp, creierului s-ar putea datora efectului acestei practici de inlaturare a stresului de zi cu zi.
Concluziile lucrarii au fost publicate in jurnalul „Frontiers in Aging Neuroscience”.