Terapia comportamentala cognitiva traditionala este o metoda mai eficienta in tratarea tulburarilor alimentare compulsive, cunoscute si sub denumirea de „binge eating”, comparativ cu programele online de tipul „self help”.
Cel putin asta sugereaza un nou studiu publicat in revista medicala JAMA Psychiatry si preluat de Reuters.
„Desi tratamentele de tipul self help bazate pe metoda terapiei comportamentale cognitive si-au dovedit eficacitatea, nu este inca foarte clar care sunt diferentele din punctul de vedere al rezultatelor intre cele doua terapii”, a declarat Anja Hilbert, una dintre autoarele studiului, cercetator la University of Leipzig Medical Center, citata si de Agerpres.
Persoanele care sufera de tulburare alimentara compulsiva sau „binge eating” ingereaza cantitati mari de alimente in mod repetat, intr-un interval scurt de timp, precizeaza Hilbert si colegii sai in revista medicala JAMA Psychiatry.
Estimarile spun ca un procent de 1,9 din populatia lumii ar putea suferi de aceasta tulburare in timpul vietii, mai adauga cercetatorii.
In cadrul studiului desfasurat timp de patru luni, au participat 178 de persoane supraponderale sau obeze care manifesta tulburari de tipul „binge eating”. O parte dintre acestea au participat la 20 de sedinte fata in fata de terapie comportamentala cognitiva, iar cealalta parte, la 11 sesiuni online.
Sedintele fata in fata au fost individuale si s-au concentrat pe probleme de nutritie, imagine corporala si stres. Cele online au avut aceeasi tematica, doar ca participantii au putut parcurge sedintele in ritmul propriu, mai scriu sursele mentionate.
La debutul studiului, participantii au declarat ca au trecut, in medie, prin 14 episoade de „binge eating” in ultimele 28 de zile. Pana la incheierea studiului, numarul episoadelor a scazut la patru in grupul celor care au urmat terapia online si la doua pentru cei care au urmat terapia fata in fata.