Un studiu realizat de de Institutul de Management si Statistica Medicala arata ca mai putin de jumatate dintr-un esantion de 2000 de persoane intervievate au solicitat ajutor pentru tratarea depresiei, spre exemplu.
Asta desi, in ultimii ani s-a constat ca tulburile de care sufera cel mai des romanii sunt depresia, anxietatea si cele de natura psihosomatica.
„Exista o adresabilitate scazuta a pacientilor nostri catre serviciile existente si vin, de exemplu, in primul an de la depresie. S-a constatat pe un lot destul de semnificativ, de 2.000 de persoane intervievate — cam intre 10 si 40, deci, mai putin de jumatate solicita ajutorul medical. Principala concluzie a acestor studii este ca exista nevoia de educatie a populatiei, a incerca sa o iei mai din timp, sa educi tinerii, sa te duci la locul de munca, sa te duci in scoli. Consumul de substante psihoactive mai ales la cei tineri poate sa favorizeze si sa precipite instalarea unor tulburari de genul acesta”, a precizat dr. Maria Ladea, conform Agerpres.
Specialistii atrag atentia asupra deficitului de medici psihiatri, dar si asupra repartizarii acestora in teritoriu.
Ultimele date facute publice aratau ca avem aproape 1.300 de medici specialisti, asta pe cand in tari ca Elvetia Marea Britanie sau Franta sunt si cate 8.000 de psihiatri.