Un studiu prezentat la cea de-a 125-a conventie anuala a American Psychological Association (APA) arata ca singuratatea si izolarea sociala pot fi mai daunatoare sanatatii publice decat obezitatea.
Cercetatorii au concluzionat ca impactul negativ al acestora pare sa fie din ce in ce mai mare si sa se accentueze in viitor, conform unui studiu prezentat la cea de-a 125-a conventie anuala a American Psychological Association (APA), informeaza Science Daily.
”A fi conectat din punct de vedere social cu alte persoane reprezinta o nevoie umana fundamentala — cruciala atat pentru bunastarea personala, cat si pentru supravietuire.”, a declarat Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie in cadrul Brigham Young University, potrivit Science Daily.
Se estimeaza ca circa 42,6 milioane de adulti cu varste de peste 45 de ani din Statele Unite sufera de singuratate cronica, potrivit ”Studiului Singuratatii” realizat de AARP, fosta American Association of Retired Persons (Asociatia Americana a Persoanelor Pensionare).
Pentru a ilustra influenta singuratatii asupra riscului de deces prematur, Holt-Lunstad a prezentat date din cadrul a doua meta-analize.
Prima a analizat 148 de cercetari in care au fost implicati peste 300.000 de participanti si a descoperit ca o mai buna conexiune sociala a condus la scaderea cu 50% a riscului de deces premature, relateaza si Agerpres.
A doua cercetare, in cadrul careia au fost analizate 70 de studii efectuate pe mai bine de 3,4 milioane de persoane, in special din America de Nord, dar si din Europa, Asia si Australia, a investigat rolul pe care izolarea sociala, singuratatea sau traiul de unul singur l-ar avea asupra mortalitatii. Oamenii de stiinta au descoperit ca aceste trei situatii aveau un impact semnificativ si totodata similar asupra riscului de deces prematur, cel putin egal cu efectul altor factori de risc recunoscuti, precum obezitatea.
”Aceasta este o dovada clara ca izolarea sociala si singuratatea cresc in mod semnificativ riscul de deces prematur, iar magnitudinea acestui risc o depaseste pe cea a majoritatii principalilor indicatori de sanatate. In conditiile imbatranirii populatiei, se asteapta ca impactul asupra sanatatii publice sa creasca. Multe state ale lumii sugereaza ca in prezent ne confruntam cu o ‘epidemie de singuratate’. Provocarea este aceea de a afla ce e de facut in aceasta privinta ”, a adaugat Holt-Lunstad conform surselor mentionate.
Cea de-a 125-a conventie anuala a American Psychological Association a avut loc intre 3 si 6 august, la Washington.