Creierul barbatilor este diferit de cel al femeilor din punct de vedere al nivelului de irigare cu sange a anumitor regiuni cerebrale, fapt ce influenteaza si totodata explica trasaturile comportamentale specifice celor doua sexe, dar si riscul de a dezvolta unele afectiuni.
Este concluzia unui nou studiu publicat recent in „Journal of Alzheimer’s Disease”, realizat de o echipa de cercetatori americani.
In cadrul cercetarii, oameni de stiinta de la Amen Clinics din Newport Beach, California, au comparat 46.034 de analize imagistice SPECT (tomografie computerizata cu emisiune de fotoni) puse la dispozitie de noua clinici.
Creierele femeilor participante la studiu au fost semnificativ mai active in mult mai multe zone in comparatie cu cele ale barbatilor, in special in zona cortexului prefrontal implicat in activitati precum concentrarea si controlarea impulsurilor, dar si in regiunea limbica sau emotionala, cu rol in reglarea dispozitiei si a anxietatii.
In cazul barbatilor, centrele din creier implicate in perceptii vizuale si coordonare erau mai active.
„Acesta este un studiu foarte important care ne ajuta sa intelegem diferentele in functie de sex. Deosebirile cuantificabile pe care le-am identificat intre barbati si femei sunt esentiale pentru intelegerea riscului de a dezvolta tulburari la nivelul creierului, precum boala Alzheimer, in functie de sex. Utilizarea instrumentelor de imagistica prin rezonanta magnetica functionala, precum SPECT, sunt esentiale pentru dezvoltarea pe viitor a unor tratamente pentru afectiunile cerebrale”, a declarat autorul principal al studiului, psihiatrul Daniel G. Amen, fondatorul Amen Clinics, potrivit Science Daily.
Printre subiecti s-au numarat 119 voluntari sanatosi si 26.683 de pacienti cu diverse afectiuni psihiatrice, precum traume cerebrale, tulburari bipolare, schizofrenie, psihoze sau deficit de atentie (ADHD).
Intelegerea acestor diferente este esentiala deoarece afectiunile cerebrale afecteaza in mod diferit barbatii si femeile. In timp ce femeile sunt mai predispuse la boala Alzheimer, depresie — ea insasi un factor de risc pentru boala Alzheimer — si tulburari anxioase, barbatii au o tendinta mai accentuata catre ADHD si probleme de comportament, mai precizeaza sursa citata de Agerpres.
„O mai buna definire a diferentelor fiziologice si structurale in ceea ce priveste functionarea creierului in functie de sex va face lumina in boala Alzheimer si ne va ajuta sa ne intelegem partenerii”, a declarat dr. George Perry, redactor-sef al Journal of Alzheimer’s Disease si decan in cadrul Colegiului de stiinte al Universitatii San Antonio din Texas.
Diferentele observate in ceea ce priveste fluxul de sange mai pronuntat in cortexul prefrontal al femeilor poate explica de ce acestea au o tendinta mai accentuata catre empatie, intuitie, colaborare, autocontrol si ingrijorare in comparatie cu barbatii.
De asemenea, potrivit cercetarii, un flux mai mare de sange in regiunea limbica din creierul femeilor ar putea explica partial de ce acestea sunt mai predispuse la manifestarea unui comportament anxios, la depresie, insomnie si tulburari de alimentatie.