Punct de vedere

Nr. 31/1/31.01.2025 PUNCT DE VEDERE

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP), în calitate de organizație reprezentativă naţională a medicilor specialişti psihiatri din România, membră a EPA (Asociația Europeană de Psihiatrie) şi a WPA (World Psychiatric Association), împreună cu Asociația Spitalelor Publice de Psihiatrie din România (ASPP) în calitate de organizație reprezentativă a instituțiilor spitalicești de monospecialitate de profil din România, au luat la cunoştință cu îngrijorare de propunerea politică difuzată în spațiul public de majorare a pedepselor cu închisoarea pentru șoferii depistați pozitiv la substanțe psihoactive și dorește să atragă atenția presei și factorilor politici asupra următoarelor aspecte:

  1. Protejarea drepturilor pacienților și balanța siguranței publice

Credem că pedepsirea extremă a șoferilor pozitivi la substanțe psihoactive legale poate duce la stigmatizarea pacienților care au nevoie de tratamente psihotrope și care nu reprezintă un pericol real pentru siguranța rutieră. O astfel de politică ar putea încuraja abandonarea tratamentelor de către pacienții noștri din teama de a nu risca sancțiuni penale, ceea ce ar putea duce la agravarea condițiilor de sănătate mintală și abia atunci ar augmenta nesiguranța publică.

  1. Distincția între substanțele psihoactive ilegale și cele legale

Substanțele psihoactive incluse în legislația românească actuală nu se limitează doar la droguri ilegale, dar includ și medicamente prescrise de medici, cum ar fi anxioliticele, antidepresivele, psihostimulantele pentru tratamentul ADHD sau antipsihoticele. Aceste medicamente sunt esențiale pentru tratamentele psihiatrice și, în mod frecvent, sunt administrate pacienților care suferă de afecțiuni psihice compatibile cu conducerea auto. Creșterea pedepselor pentru aceștia, fără o reglementare clară și diferențiată, ar putea pune în pericol sănătatea mintală a multor mii de oameni bine integrați și funcționali socio-profesional, care respectă tratamentele prescrise și mențin un status psihic funcțional.

  1. Recomandăm praguri cantitative clare, asemenea alcoolemiei

În loc de o abordare pur calitativă a consumului de substanțe psihoactive, care poate include un risc de penalizare a persoanelor care urmează tratamente legale, susținem că ar trebui să se introducă teste cantitative cu praguri bine stabilite, asemănătoare cu alcoolemia și în consonanță cu practica europeană și internațională.

  1. Practica europeană și internațională

Deși neunitară ca practică legală, în multe state europene testele de sânge sau urina pentru substanțe psihoactive sunt reglementate cu praguri specifice care țin cont de tipul substanței și de efectele acestora asupra capacității de a conduce. Astfel de reglementări sunt esențiale pentru a evita incriminarea inutilă a celor care nu reprezintă un risc semnificativ la volan, dar care urmează tratamente legale, necesare pentru dreptul lor la sănătate.

Dr. Ana Giurgiuca Președinte A.R.P.P. în numele Consiliului Director, al Comisiei pentru Managementul Terapeutic al Adicțiilor și al Comisiei de lucru pentru drepturile pacienților cu tulburări de sănătate mintală

Dr. Lucian Paziuc Președinte al Asociației Spitalelor Publice de Psihiatrie din România

Descarcati documentul (pdf)