Asociația Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP), în calitate de organism reprezentativ naţional al medicilor specialişti psihiatri din România, membră a EPA (Asociaţia Europeană de Psihiatrie) şi a WPA (World Psychiatric Association), a luat la cunoştinţă cu îngrijorare de derapajele discursului public cu privire la fenomenul consumului de droguri și la adresa persoanelor consumatoare de droguri și dorește să atragă atenția presei și factorilor politici asupra următoarelor aspecte:
– Un rezultat pozitiv la testul rapid privind prezența drogurilor în salivă nu reflectă în mod automat realitatea (multe rezultate fals pozitive), el necesitând confirmarea cu un test specific de laborator. Explozia din ultima perioadă în presă a titlurilor folosind expresia “șofer drogat” sau altele asemănătoare sunt de natură să stigmatizeze, să creeze panică și să alimenteze atitudini și măsuri disproporționate din partea publicului și a clasei politice
– Atragem atenția că raportul EMCDDA privind utilizarea aparatelor de detectare a prezenței drogurilor în salivă a concluzionat că “Nici unul (din cele 8 aparate de detectat prezența drogurilor în salivă investigate) nu a atins nivelul prag de 80% specificitate, sensibilitate și acuratețe” (p. 35). La aceste date se adaugă rapoarte din presa națională în care reprezentanți ai Poliției Române afirmau rate de teste fals pozitive de până la 70%
– (alba24.ro, 10.08.2023; antena3.ro, 22.02.2023).
Considerăm absolut necesară efectuarea de urgență a unei analize privind sensibilitatea și specificitatea aparatelor folosite în România, având în vedere potențialul enorm de stigmatizare dacă se confirmă ratele uriașe de rezultate fals pozitive (Schulze, H., Schumacher, M., Urmeew, R., Alvarez, J., Bernhoft, I. M., de Gier, H. D. G., Hagenzieker, M., Houwing, S., Knoche, A., Pilgerstorfer, M., & Zlender, B. (2012). Driving Under the Influence of Drugs, Alcohol and Medicines in Europe — findings from the DRUID project. European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction. DRUID Thematic Papers).
– Benzodiazepinele sunt medicamente psihiatrice folosite de sute de mii de români pentru tratamentul unor tulburări psihice diverse și larg răspândite, precum anxietatea sau tulburările de somn, dar și larg utilizate de către alte specialități (de ex. medicină internă, cardiologie sau endocrinologie). Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie a demarat constituirea unui grup de lucru care să propună o serie de linii directoare privind situațiile în care persoanele care conduc un vehicul pot continua tratamentul cu aceste medicamente, ținând cont de faptul că un șofer cu o tulburare psihică minoră netratată poate reprezenta un potențial pericol mai mare decât cineva care urmează un tratament adecvat.
– Protestăm energic față de încercarea unor actori politici de a câștiga capital electoral prin inițierea de legi care să incrimineze și mai mult consumatorii de droguri neimplicați în alte fapte penale, având în vedere că România este deja țara cu cel mai înalt nivel de criminalizare a acestui fenomen din Uniunea Europeană și că, în ciuda acestei realități, problemele continuă să se adâncească. Educația și tratamentul persoanelor cu probleme legate de consumul de substanțe nu se rezolvă cu sentințe penale și cu penitenciare!
– Reamintim pe această cale că Asociația Română de Psihiatrie şi Psihoterapie a remis recent un document în 10 puncte care prezintă soluțiile specialiștilor psihiatri la problemele legate de fenomenul drogurilor în România. Anexăm documentul menționat la această scrisoare.
Încheiem prin a sublinia datoria clasei politice și a mass-media de a acționa adecvat, echilibrat și de a nu amplifica excesiv temerile populației pentru a obține câștiguri de moment. Sperăm încă o dată că decidenții politici vor ști să folosească situația creată pentru a declanșa o reformă reală a serviciilor de prevenire și tratament ale abuzului de droguri și jocuri de noroc în România, conform evidențelor științifice și practicilor europene în vigoare.
Comisia pentru Managementul Terapeutic al Adicțiilor
Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.