Articolul 18

IRESPONSABILITATEA

 Notiune

In sensul legii penale, iresponsabilitatea are intelesul unei stari de incapacitate psihica ce se poate manifesta in cazul acelor persoane care fie nu-si pot da seama de sensul faptelor pe care le savarsesc si de semnificatia consecintelor acestora, fie nu-si pot determina si dirija (autoconduce) in mod normal actiunile sau inactiunile.

Potrivit art.28 din noul Cod penal , iresponsabilitatea este reglementata astfel: „Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu putea să-şi dea seama de acţiunile sau inacţiunile sale ori nu putea să le controleze, fie din cauza unei boli psihice, fie din alte cauze.”.

 

CONDITIILE DE EXISTENTA ALE IRESPONSABILITATII

  1. Faptuitorul sa nu-si poata da seama de actiunile sau inactiunile sale, ori ca nu le poate stapani din cauza unei incapacitati psihice. Lipsa capacitatii psihice poate privi atat facultatile intelectuale, cat si facultatile volitive.
  2. Starea de incapacitate psihica sa fi existat in momentul savarsirii faptei
  3. Starea de incapacitate psihica sa fie datorata alienatiei mintale sau alte cauze(somn hipnotic, somnambulism)
  4. Fapta savarsita in stare de iresponsabilitate sa fie prevazuta de legea penala.

 

EFECTELE IRESPONSABILITATII. CONEXITATI. SITUATIA RASPUNDERII CIVILE.

Incapacitatea psihica din cauza iresponsabilitatii impiedica formarea caracterului penal al faptei comise si exclude, pe cale de consecinta, posibilitatea tragerii faptuitorului la raspundere penala, care in lipsa responsabilitatii nu poate deveni subiect al infractiunii.

Starea de iresponsabilitate fiind insa o cauza de neimputabilitate cu caracter strict personal, nu poate produce nici un fel de efecte cu privire la eventualii participanti la fapta (instigatori, complici).

Iresponsabilitatea, presupunand absenta discernamantului critic, nu poate intra in concurs de suprapunere cu niciuna dintre cauzele de impiedicare a constituirii infractiunii care presupun fapte savarsite cu discernamant (dar, evident, in conditii de neimputabilitate sau neculpabile).

Problema raspunderii civile se poate pune atat fata de persoana faptuitorului, cat si a persoanelor care il aveau in paza sau supraveghere pe iresponsabil.