Optiunile terapeutice intre psihiatri si pacientii care sufera de schizofrenie

S-au facut publice rezultatele unui studiu de cercetare pan-european ’Open Minds’/’Minti deschise’, la care au participat 347 de psihiatri din opt tari europene. Studiul a fost realizat din dorinta de a aprofunda discutiile actuale pe tema tratamentului dintre psihiatri si pacientii lor care sufera de schizofrenie.

Rezultatele arata ca o treime dintre psihiatri (34%) amana discutiile despre toate optiunile terapeutice disponibile cu pacientii lor care sufera de schizofrenie. De asemenea, studiul a mai indicat si faptul ca 22% dintre psihiatri limiteaza discutiile cu privire la optiunile terapeutice pentru a nu afecta stabilitatea relatiei pe care o au cu pacientii – un aspect considerat important de peste 80% dintre cei intervievati.

Prin comparatie cu studiile anterioare, aceste concluzii recente ar putea explica de ce un numar atat de mare de pacienti care sufera de schizofrenie nu cunosc toate optiunile terapeutice care sunt disponibile pentru afectiunea lor. Un studiu desfasurat in anul 2016, la care au participat 166 de pacienti care sufera de schizofrenie, a evidentiat faptul ca mai mult de un sfert dintre participanti (27%) nu considerau ca au fost informati despre toate optiunile terapeutice si un procent similar (23%) dintre acestia nu erau multumiti de medicatia care li se administra in mod current, scrie intr-un comunicat de presa emis de Janssen.

Conform sursei mentionate, studiul ’Open Minds’/’Minti deschise’ mai arata, totodata, faptul ca atat pacientii cat si psihiatrii ar putea comunica mai deschis despre optiunile terapeutice, avand in vedere ca, in medie, in timpul consultatiilor, fiecare dintre acestia vorbesc pe parcursul unei durate de timp similare.

Dr. Sorin Pletea, Sef al Sectiei Clinice de Psihiatrie numarul 14 din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, a afirmat: „Este esential ca pacientii care traiesc cu schizofrenie sa primeasca informatiile de care au nevoie pentru a-si gestiona optim afectiunea si pentru a avea cele mai mari sanse de a-si trai viata din plin. Acest lucru presupune si sa fie informati despre diversele optiuni terapeutice, cu avantajele si dezavantajele fiecareia.

Rezultatele studiului evidentiaza o perspectiva optimista a psihiatrilor in ceea ce priveste viitorul propriilor pacienti care sufera de schizofrenie, in conditiile urmarii constante a tratamentului prescris: 85% dintre psihiatri sunt de parere ca pacientii care continua tratamentul pot mentine relatii interpersonale functionale, iar 71% sunt de parere ca pacientii care continua tratamentul vor putea avea o viata normal, mai scrie in comunicatul citat.

Studiul ofera si punctul de vedere al medicului clinician asupra cercetarilor anterioare, la care au participat pacienti si apartinatori si care a prezentat nivelul de cunoastere si satisfactie al acestora cu privire la optiunile terapeutice.

Acesta fost coordonat de agentia de cercetare a pietei Cello Health Insights; si a chestionat  347 de psihiatri din Franta, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Ungaria, Suedia si Turcia. Medicii care au participat la studiul online aveau o experienta de practica intre 3 si 35 ani si tratasera lunar cel putin 20 de pacienti care traiesc cu schizofrenie (cel putin 10 in Suedia si Ungaria).