Studiu: Riscul de suicid al adolescentilor, asociat cu gradul de atentie primita din partea parinţilor

Adolescenţii ai caror parinţi sunt distanţi si care rareori se intereseaza de ceea ce simt copiii lor au mai multe ganduri suicidare prin comparaţie cu cei care beneficiaza de mai multa atenţie din partea adulţilor, potrivit unui studiu publicat marţi si citat de AFP.

Aceasta cercetare releva faptul ca adolescenţii cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani sunt mult mai susceptibili sa se gandeasca la sinucidere sau sa intreprinda o tentativa in acest sens daca parinţii lor nu manifesta suficienta afecţiune pentru ei, relateaza si Agerpres.

„Copiii trebuie sa stie ca exista cineva acolo pentru ei si, din pacate, prea mulţi nu resimt acest sprijin, ceea ce reprezinta o problema majora”, a explicat Keith King, profesor la Universitatea din Cincinnati, coautor al acestei lucrari prezentata in cadrul conferinţei anuale a American Public Health Association din Atlanta (Georgia, sud-est), citat de sursele mentionate.

Adolescenţii de 12 si 13 ani sunt cei mai sensibili la atitudinea parinţilor lor, au constat cercetatorii care au efectuat o noua analiza asupra rezultatelor unui sondaj realizat la nivel naţional in 2012 privind consumul de droguri si sanatatea.

Desi tendinţele suicidare sunt mai puţin pronunţate in randul elevilor de liceu prin comparaţie cu cei de 12-13 ani, ele raman totusi ridicate in cazul in care parinţii lor nu sunt implicaţi emoţional, indica studiul.

Astfel, in randul adolescenţilor de 16-17 ani ai caror parinţi le spun rar sau niciodata ca sunt mandri de ei, riscul de a manifestare a gandurilor suicidare este de trei ori mai mare, iar cel de tentativa de suicid este de patru ori mai ridicat, mai arata studiul.

Potrivit unui raport publicat in luna august a anului trecut de catre Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, rata sinuciderilor in randul adolescenţilor americani este in continua crestere din 2007.