Studiu: Angajatii din Sanatate cred ca Legea salarizarii unitare va avea efecte negative

78% dintre salariatii din Sanatate considera ca Legea salarizarii unitare va avea efecte negative asupra lor, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala ”Solidaritatea”, comandat de Federatia Solidaritatea Sanitara.

“78% dintre respondenti considera ca efectele Legii 153/2017 asupra salariatilor din sanatate vor fi negative (81,5% dintre respondenti afirma ca sunt informati privind efectele Legii 153/2017; 96% dintre acestia considera ca efectele legii asupra salariatilor din sanatate vor fi negative)”, arata studiul.

Un procent de 62% din personalul medical a declarat ca a avut cel putin odata intentia de a pleca sa munceasca intr-o alta tara, iar ponderea intentiei generale de a pleca este mai mare la medici (69%) decat la asistentele medicale (55,2%).

“20% dintre respondenti declara ca au facut demersuri pentru a pleca in ultimele 6 luni (chiar in conditiile unei campanii sustinute din partea Guvernului de promovare a cresterilor salariale). Distributia per specialitati indica intentia cea mai mare de a pleca pentru medicii rezidenti (38,4% dintre ei intentioneaza, au facut demersuri), urmati de medicii specialisti (24,4%). Demersurile sunt: informarea, trimiterea de CV-uri direct si prin firmele de recrutare, invatarea unei limbi straine sau pregatirea actelor necesare”, scrie in comunicatul emis de Solidaritatea Sanitara.

Studiul privind impactul prevederilor Legii unitare de salarizare asupra intentiei personalului medical de a migra pentru munca” are la baza raspunsurile date de personalul medical din unitatile publice la intrebarile din chestionarul online.

Invitatia de completare a fost transmisa catre 34.000 de lucratori din sectorul sanitar din toate regiunile tarii.