Riscul de a suferi de depresie este cu atat mai mic cu cat creste gradul de educatie, potrivit raportul anual al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) privind educatia.
Documentul constata ca persoanele mai bine pregatite au oportunitati mai bune de angajare si salarii mai mari, factori care ”reduc prevalenta anxietatii”, relateaza Agentia France Presse.
Raportul publicat marti, 12 septembrie, mai precizeazaca persoanele mai instruite au rate mai scazute de morbiditate si o speranta de viata mai lunga, cu mentiunea ca „sistemele de educatie pot contribui si la reducerea depresiei”, deoarece „indivizii mai bine educati sunt in general mai buni pe piata muncii”, ceea ce diminueaza ”prevalenta anxietatii si a depresiei”.
Concluziile se bazeaza pe un sondaj amplu privind sanatatea realizat prin interviuri in mai multe tari europene, ale carui rezultate au fost publicate in acest an.
In aceste tari, 8% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani au spus ca au suferit de depresie in cele 12 luni anterioare interviului, iar „prevalenta depresiei declarate de respondenti variaza semnificativ in functie de nivelul de educatie”.
Astfel, in medie, procentul depresivilor este de doua ori mai mare la adultii care nu au finalizat liceul (12%) decat in randul absolventilor de invatamant superior (6%).
De asemenea, consolidarea abilitatilor sociale si emotionale, cum ar fi stima de sine, de asemenea, are un impact mai mare decat consolidarea abilitatilor matematice sau literare.
Depresia are cauze multiple, insa riscul acesteia creste in conditii de somaj sau inactivitate, doua situatii care uneori conduc la singuratate si probleme de bani.