Oboseala cognitiva este o boala perfida, putin cunoscuta, legata adesea de somnul de proasta calitate, a scris pentru publicatia The Conversation profesorul Claude Touzet, conferentiar la Universitatea din Marsilia.
Milioane de oameni sufera de oboseala cognitiva, ceea ce inseamna o epuizare intelectuala care te poate impiedica sa faci cele mai simple lucruri, de la sofat pana la numararea banilor.
Punctul comun al afectiunilor si bolilor precum scleroza in placi, AVC, Parkinson sau traumatismele craniene este oboseala cognitiva.
De aceasta boala sufera 70 la suta dintre persoanele diagnosticate cu scleroza in placi si la fel e procentajul si in cazul persoanelor cu Parkinson sau care au suferit un AVC.
De notat ca pentru 40 la suta dintre persoanele cu scleroza in placi, oboseala cognitiva este simptomul care duce cel mai mult la invaliditate (mai mult decat spasticitatea, tulburarile de urinare sau sexuale, mersul, durerile sau depresia), relateaza Digi24.
Primul lucru pe care il verifica un medic atunci cand o persoana ajunge la el cu simtomele unei oboseli cognitive este daca aceasta are parte de un somn odihnitor.
Progresele realizate in studierea somnului si a mecanismelor implicate arata ca de multe ori, in ciuda unei durate de somn normale, eficienta somnului nu este acceasi.
Undele lente ale somnului profund sunt intretinute de buclele neuronale talamo-corticale. E suficient ca aceste bucle sa fie lezate pentru a impiedica intarirea inhibitiei. Toate patologiile citate mai sus afecteaza buclele talamo-corticale.
Scleroza in placi este o boala care distruge mielina din conexiunile neuronale si deci propagarea influxului nervos. Trauma craniana se caracterizeaza printr-o accelerare/incetinire pentru diverse elemente ale creierului si deci provoaca o „taiere” a conexiunilor pe distante lungi. In cazul Parkinsonului, e vorba de o degenerare a neuronilor dopaminergici, dar sunt implicate numeroase alte circuite neuronale. O parte din buclele talamo-corticale pot fi distruse si in timpul unui AVC, mai scrie Digi24.
Timpul rezervat pentru siesta ar putea fi o parte a solutiei, iar o echipa de cercetatori a aratat ca purtarea unui combinezon incalzit poate dubla durata somnului profund.
Prin urmare, exista perspective pentru ameliorarea eficientei somnului, care nu ii afecteaza numai pe pacientii care sufera de oboseala cognitiva, ci intereseaza si persoanele care dorm insuficient si chiar pe cele care doresc sa-si imbunatateasca performantele cognitive.