Din ce in ce mai multi oameni se confrunta cu depresia, singuratatea sau sentimentul de gol interior, mai ales pentru ca, potrivit traditiei romanesti, sarbatorile se petrec in familie, ele fiind asociate, in general, cu acele momente de liniste, de bucurie, de reintalnire cu cei dragi, sustin specialistii Institutului de Psihiatrie Socola Iasi.
Totodata, acestia atrag atentia ca filmele si spoturile publicitare promoveaza perioada sarbatorilor ca fiind una pe deplin fericita doar daca este petrecuta in familie, in jurul unei mese imbelsugate, alaturi de partenerul de viata, de parinti sau copii, de rude.
„Sarbatorile de iarna reprezinta, de asemenea, un moment de bilant al anului ce tocmai se incheie, dar, in acelasi timp, si o ocazie buna de a stabili noi rezolutii pentru perioada urmatoare”, a afirmat dr. Dania Radu, medic specialist psihiatru in cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iasi, citat de Agerpres.
Statisticile arata ca, in ultimii ani, din ce in ce mai multi oameni se confrunta cu depresia, singuratatea sau sentimentul de gol interior.
In perioadele de final de an, spitalele si politia raporteaza o incidenta crescuta a tentativelor de suicid sau a problemelor generate de consumul de alcool. Cele mai vulnerabile sunt persoanele divortate sau care au incheiat recent o relatie, cele carora le-a decedat partenerul de viata sau varstnicii.
Conform statisticilor Institutului de Psihiatrie Socola Iasi, in noiembrie 2014 au fost inregistrate 334 cazuri de depresie, in aceeasi perioada din 2015 numarul celor internati la Socola din cauza depresiilor fiind 350, in timp ce in noiembrie 2016 a fost de 291, iar in noiembrie 2017 de 324, mai scrie sursa mentionata.