Un numar suficient de ore de somn face parte dintr-un stil de viata echilibrat. Cu toate acestea, statisticile arata ca 40% dintre adulti se confrunta cu somnolenta cel putin cateva zile pe luna, in timp ce 20% afirma ca se confrunta cu aceasta stare chiar si in decursul unei saptamani intregi, conform National Sleep Foundation (NSF).
Lipsa orelor suficiente de somn poate afecta starea fizica si psihica a unei persoane. O persoana care nu a dormit suficient se poate confrunta cu:
- Stare de irascibilitate
- Proasta dispozitie
- Apatie
- Reducerea fluxului vorbirii
- Lipsa eficientei in activitatile complexe
Conform National Sleep Foundation, numarul orelor de somn ar trebui calculate in functie de caracteristicile fiecarui individ, indiferent daca persoanele sunt de aceeasi varsta si sex.
Aceasta ar fi si explicatia pentru care unele persoane pot fi performante in activitatile din timpul zilei cu doar 6 ore de somn pe noapte.
Cu mentiunea ca numarul de ore trebuie calculat si in functie de stilul de viata, conditiile de stres, afectiunile personale, National Sleep Foundation recomanda:
- Nou-nascuti-12-18 ore de somn zilnic
- Copiii intre 3-11 luni-14-15 ore
- Copiii intre 1-3 ani-12-14 ore
- Prescolari intre 3-5 ani-11-13 ore
- Scolarii intre 5-10 ani-10-11 ani
- Adolescentii intre 10-17 ani-8.5-9.25 ore
- Adulti: 7-9 ore
Tulburarile somnului pot fi semnul unor afectiuni
- Insomnie
- hipertensiune arteriala
- risc cardiovascular ridicat
- tulburari psihice: depresie, tulburarea bipolara
- obezitate
- sindromul metabolic
- diabet
- abuzul de alcool si droguri
Persoanele care lucreaza in ture de noapte, doctorii, rezidentii, soferii, parintii si adolescentii sunt inclusi in categoria persoanelor care se confrunta cu lipsa orelor suficiente de somn, conform American Academy of Sleep Medicine.