CMR solicita stoparea abuzurilor cu privire la timpul de munca in cazul medicilor din spitale

Colegiul Medicilor din Romania ( CMR) solicita stoparea abuzurilor cu privire la timpul de munca in cazul medicilor din spitale.

Desi in sectorul sanitar public durata timpului de lucru se stabileste prin ordin al Ministerului Sanatatii, in mod inacceptabil, conducerile unor unitati medicale spitalicesti pun presiune pe medici, inclusiv prin emiterea unor note interne, pentru a lucra cu mult peste programul de lucru asa cum este acesta stabilit prin legislatia in vigoare, respectiv: Directiva 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru, Codul Muncii, OMS nr. 870/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar si Contractele colective de munca, transmite Colegiul Medicilor din Romania intr-un comunicat de presa.

Faptul ca in sectorul sanitar durata timpului de munca, organizarea si efectuarea garzilor din unitatile sanitare publice se aproba prin ordinul ministrului sanatatii si nu prin decizia managerilor este stabilit inclusiv prin Legea 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice unde, la art.8 de la Capitolul II al Anexei II, se arata foarte clar faptul ca “Regulamentul privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sistemul sanitar se aproba prin ordin al ministrului sanatatii, cu consultarea organizatiilor sindicale semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara”.

In prezent, potrivit art.2 si art.4 din OMS 870/2004 programul medicilor din unitatile sanitare publice este  de 7 ore in medie pe zi respectiv de maximum 35 de ore in medie pe saptamana si se poate desfasura in mod continuu ori divizat dupa cum urmeaza:

  1. a) pentru spitale clinice, universitare, institute si centre medicale clinice, spitale de urgenta, spitale judetene, spitale de monospecialitate, spitale municipale, spitale orasenesti, centre medicale:
  • activitate curenta de minimum 6 ore in cursul diminetii in zilele lucratoare;
  • 18 ore de garda lunar;
  1. b) pentru spitale de boli cronice si sanatorii:
  •  activitate curenta de minimum 5 ore in cursul diminetii in zilele lucratoare;
  •  38 de ore de garda lunar.

O durata mai mica a timpului de munca, respectiv 6 ore in medie pe zi respectiv 30 de ore pe saptamana este prevazuta pentru urmatoarele specialitati medicale:

a)anatomie patologica;

b)medicina legala, in activitatea de prosectura si disectie;

c)activitatea de radiologie-imagistica medicala, radioterapie, medicina nucleara, igiena radiatiilor, angiografie si cateterism cardiac.

“Atragem atentia asupra faptului ca potrivit art.120 din Codul Muncii tot ceea ce depaseste timpul normal de lucru, in cazul medicilor de 7 ore/zi, respectiv 35 ore/saptamana este considerat ca fiind timp de munca suplimentar si nu poate fi solicitat sau impus de catre conducere fara acordul angajatului. Colegiul Medicilor din Romania apreciaza ca respectarea timpului de munca este nu numai un drept al medicilor dar, in aceeasi masura, o garantie pentru pacienti in ceea ce priveste siguranta actului medical prestart”,  se precizeaza in comunicatul mentionat.

In acest context, CMR solicita stoparea abuzurilor cu privire la timpul de munca.

Iar, pentru stoparea abuzurilor se solicita:

  • conducerilor unitatilor sanitare, sa nu se substituie ministrului sanatatii si sa aplice OMS 870/2004 asa cum este el pana la inlocuirea ori modificarea sa;
  • Inspectoratelor teritoriale de munca, declansarea unui control tematic la nivelul unitatilor sanitare publice pentru a se verifica in ce mod sunt respectate prevederile legale referitoare la timpul de munca.
  • Organizatiilor sindicale de la nivelul unitatilor medicale publice, sa semnaleze orice abuz ori incalcare a timpului de lucru si sa sesizeze organele competente ori sa formuleze actiuni la instantele de judecata competente pentru apararea drepturilor membrilor lor.

In ceea ce ne priveste, in vederea clarificarii situatiei, dar si pentru instituirea unor mecanisme functionale de control si garantare a timpului de lucru a medicilor, Colegiul Medicilor din Romania, urmeaza sa se adreseze atat Ministerului Sanatatii cat si Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

Comunicatul CMR se incheie cu un apel.

“Rugam structurile noastre teritoriale sa contacteze organizatiile sindicale din domeniul sanitar ce activeaza in aria lor de competenta pentru a verifica in ce masura asupra medicilor sunt exercitate presiuni in sensul nerespectarii timpului de munca”.