Aproximativ 5 % din populatia Romaniei sufera de depresie

 

Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 5% din populatia Romaniei sufera de o forma de tulburare depresiva (diagnosticata, aflata sub tratament), iar pe plan mondial, depresia afecteaza 322 de milioane de persoane.

Altfel spus, echivalentul a 4,4% din populatia globala se confrunta cu aceasta problema de sanatate mintala care, trebuie constientizata si controlata, prin ingrijire de specialitate.

Potrivit raportului , numarul persoanelor cu depresie se afla in crestere, in special in tarile slab dezvoltate. Din 2005 pana in 2015, prevalenta depresiei a crescut in lume cu 18,4%.3

Depresia este mai raspandita in randul femeilor decat in randul barbatilor, afirma specialistii. Prevalenta depresiei variaza, pe plan global, si in functie de varsta – depasind 7,5% in randul femeilor care au intre 55-74 de ani si situandu-se peste 5,5% in randul barbatilor din aceeasi categorie de varsta, scrie intr-un comunicat de presa al OMS.

Depresia apare insa si la persoane tinere, inclusiv la copii si la adolescenti sub 15 ani, dar prevalenta este mult mai scazuta, in cazul acestora.

Riscul de a suferi de depresie este amplificat de factori precum: saracia, lipsa unui loc de munca, evenimente triste din viata, precum decesul unei persoane apropiate sau sfarsitul unei relatii, boala fizica sau problemele asociate consumului de alcool sau de droguri, mai atrag atentia expertii, conform sursei mentionate.

Anul acesta, Ziua Mondiala a Sanatatii, marcata la data de 7 aprilie, a avut ca tema depresia.