Mituri

Prejudecaţi frecvente despre boala mintală :

Mit: „Tinerii şi copii nu suferă de probleme de sănătate mintală.
Realitate: 13% dintre copii, cu vârste cuprinse între 5 – 15 ani suferă de o tulburare de sănătate mintală care afecteaza în mod sever capacitatea acestora de a funcţiona acasă, la şcoală, sau în comunitatea lor.

Mit: „Oamenii care au nevoie de îngrijiri psihiatrice ar trebui să fie izolaţi în instituţiile de specialitate.
Realitate: Azi, majoritatea oamenilor pot duce vieţi productive în comunităţile lor, datorită variatelor forme de susţinere, programe, şi/sau medicamente.

Mit: „O persoană care a avut o boală mintală nu mai poate fi niciodată normală„.
Realitate: Persoanele cu boli mintale pot, chiar reuşesc, să-şi reia activităţile normale. De exemplu, Kay Redfield Jamieson, care are tulburare afectivă bipolară, a primit tratament şi în prezent este Profesor de Psihiatrie al Facultăţii de Medicină, din cadrul Universităţii Johns Hopkins. Ea a scris pe larg despre tulburările de dispoziţie şi stările maniaco-depresive.

Mit: „Persoanele cu boli mintale sunt periculoase.
Realitate: Majoritate persoanelor cu boli mintale nu sunt violente. In cazul în care violenţa totuşi apare, în general este rezultatul aceloraşi motive ca şi în populaţia generală, atunci când se simt ameninţaţi sau în cazul abuzului de alcool şi/sau droguri.

Mit: „Persoanele cu boli mintale pot face ‘munca de jos’, dar nu sunt potrivite pentru funcţii cu adevarat importante sau cu responsabilitate„.
Realitate: Persoanele cu boli psihice, la fel ca toţi ceilalţi, au potenţialul de a lucra la orice nivel, în funcţie de propriile abilităţi, experienţă şi motivaţie.

Cititi si despre Depresie