Comunicat al Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie (ARPP)

Referitor la interventiile din mass-media si televiziune ale profesionistilor in sanatate mintala cu privire la cazuri grave de violenta, suicid, crime etc. cu implicatii penale in desfasurare precizam atat pentru opinia publica cat si pentru cadrele medicale urmatoarele:

ARPP se delimiteaza oficial de pozitiile neconforme cu statutul asociatiei si spiritul profesiunii de medic psihiatru, care contravin atat Codului deontologic al Colegiului Medicilor din Romania cat si reglementarilor internationale referitoare la psihiatrie. Pronuntarea cu certitudine profesionala asupra discernamantului critic inaintea evaluarii in comisia de expertiza medico-legala, reprezinta un model deontologic si etic dezaprobat de catre corpul profesional psihiatric din Romania, reprezentat de ARPP.

Diagnosticul in specialitatea psihiatrie se contureaza pe baza unor criterii diagnostice clare bazate pe examinarea directa, nemijlocita a persoanei. Precizam ca expertiza medico-legala psihiatrica reprezinta rezultatul unui travaliu stiintific complex, de mare finete si inalta responsabilitate profesionala, care analizeaza toate dovezile medicale si judiciare necesare pentru aprecierea cu acuitate a discernamantului critic in momentul comiterii faptelor.

Reiteram cu fermitate ca opinii profesionale exprimate public in afara cadrului riguros stiintific si legal pot avea doar caracter speculativ. Interventiile profesionistilor in sanatate mintala in mass-media, nefundamentate si neargumentate pe baza tuturor documentelor, probelor si examinarilor directe complexe psihologice, psihometrice si psihiatrice, pot fi periculoase inducand nejustificat stari de tensiune si temere in randul populatiei.

Consideram inadmisibile aprecierile si comentariile privind discernamantul critic, respingerea a priori a posibilitatilor de reabilitare precum si speculatiile in legatura cu viata privata a oricarei persoane care contravin scopului, misiunii si atitudinii de medic.

In respect absolut fata de libera exprimare a opiniilor si corecta informare a publicului, reamintim tuturor profesionistilor in sanatate mintala care se exprima public prin intermediul mijloacelor mass-media sa tina cont de principiile etice si sa faca permanent referinta la ancorele solide ale nobilei profesii medicale. Ilustram cu un fragment din DECLARATIA DE LA MADRID PRIVIND STANDARDELE ETICE PENTRU PRACTICA PSIHIATRICA – adoptata de Adunarea Generala a Asociatiei Mondiale de Psihiatrie pe 25.08.1996, revizuita ulterior la Hamburg, Germania, pe 08.08.1999, la Yokohama, Japonia, pe 26.08.2002, la Cairo, Egipt, pe 12.09.2005, si la Buenos Aires, Argentina, pe 21.09.2011: Ghid privind situatii specifice – Psihiatrii care se adreseaza presei:

„In toate contactele cu presa, psihiatrii trebuie sa se asigure ca persoanele cu tulburari psihice sunt prezentate intr-o maniera in care isi pastreaza demnitatea si mandria si care reduce stigmatizarea si discriminarea impotriva lor(…). Pe masura ce perceptia publica a psihiatrilor si a psihiatriei se reflecta asupra pacientilor, psihiatrii se asigura ca in contactul cu mass-media reprezinta profesia de psihiatrie cu demnitate.
Psihiatrii nu trebuie sa faca anunturi catre mass-media cu privire la prezumtia de psihopatologie asupra oricarei persoane. In prezentarea rezultatelor cercetarilor in mass-media, psihiatrii trebuie sa asigure integritatea stiintifica a informatiilor oferite si sa tina cont de impactul potential al afirmatiilor lor asupra perceptiei publice asupra bolilor mintale (…)”.

In sinteza, reafirmam fara rezerve deschiderea ARPP in fata mass-media pentru o informare corecta, profesionista si adecvata, prin specialisti recunoscuti, dedicati, cu solide cunostinte si experienta clinica, care reprezinta corpul profesional psihiatric din Romania.

Pentru mai multe detalii, dati click aici.